Fetva protiv pokemona

Kako se islamske zemlje nose s igrom Pokemon Go?

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2016. u 08:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon puštanja na tržište 6. srpnja ove godine u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, Pokemon Go se našao i u nekim muslimanskim zemljama, kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Malezija. U Turskoj su mnogi igrači skinuli aplikaciju za igru nakon što su promijenili lokaciju svojih telefona u Novom Zelandu. Lokalne mape su također skinuli na telefone, te su igrači krenuli na otvorene prostore i putovanja između realnog i virtualnog svijeta. U samo nekoliko tjedana od puštanja, popularna mreža Eksisozluk u Turskoj je imala više od 340 stranica rasprave o igri, a ubrzo su stigle i smjernice za igru na turskom jeziku. Twitter i druge platforme društvenih mreža naprosto su eksplodirali s reakcijama na igru, piše Advance.hr.

Turska čeka prvog idiota

Ali ubrzo se zadirkivanje onih koji igraju igru pretvorilo u oštriju kritiku. Animirani film Pokemon je u Turskoj zabranjen početkom 2000.-ih; nakon što je četverogodišnjak skočio kroz prozor pokušavajući letjeti kao Pokemon, Turska radio-televizija se odlučila za zabranu emitiranja tog programa. Radeći analogiju, neki turski mediji su komentirali da Turska čeka prvog idiota koji će poginuti igrajući Pokemon Go. Neke televizijske postaje su naglasile opasnosti Pokemon Goa, kao što su masovni prosvjedi i izlasci na ulice, poput onog što se dogodilo 2013. u parku Gezi. Neizbježno su se neki Pokemoni sakrili i u džamijama, što je navelo neke igrače da lutaju džamijama u potrazi za virtualnim stvorenjima, što posebno nervira religijske vlasti. Ravnateljsko vjerskih poslova je zatražilo da se igra zabrani u blizini džamija, koje time postaju mjesto za komercijalne aktivnosti Zapada protiv muslimanskog svijeta.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je izašlo upozorenje da bi kriminalci mogli iskoristiti virtualnu stvarnost igre kako bi se hakirali telefoni i špijuniralo njihovo kretanje. Agencija za reguliranje telekomunikacija Ujedinjenih Arapskih Emirata je zabranila davanje emiratskog GPS-a, jer bi to vodilo kriminalce na širenje virusa. U susjednoj Saudijskoj Arabiji Šejh Saleh al-Fozan je obznanio da je Opće tajništvo Vijeća viših religijskih učenjaka objavilo fetvu protiv korištenja igre Pokemon Go. Fetva je na Pokemone u Saudijskoj Arabiji izdana još 2001., jer mogućnost mutiranja bića kako bi im se dalo više moći jest zapravo blasfemija koja promiče teoriju evolucije. Osim toga, saudijski klerici smatraju da simboli koji se koriste u igri i animiranim filmovima su znakovi devijantnih religija i organizacija. Tako su šeici prepoznali šestokraku zvijezdu židovstva, koji je logo i simbol države Izrael, ali i prvi simbol masonskih organizacija u svijetu. Ujedno su prepoznati kršćanski znakovi te simboli japanske religije šinto, piše Advance.hr.

Fetva protiv Pokemona

Prva država koja je zabranila Pokemon Go na svom teritoriju je Islamska Republika Iran. Visoko vijeće virtualnog prostora, službeno tijelo koje nadgleda online aktivnosti u Iranu, izrazilo je izrazitu zabrinutost oko igre. Unatoč tome, Iranci naširoko igraju igru, a na zabrane ili filtriranja sadržaja su već navikli, te koriste antifiltere na svim razinama društva. Iranske vlasti trenutačno razmatraju do koje će mjere građani slušati Visoko vijeće prije nego dođe do sankcija onih koji igraju igru. I u Indiji je muftija Mohammed Saleem Noori izjavio da su indijski muslimanski klerici izdali fetvu protiv igre, a ta se fetva ujedno prihvatila i na Mauricijusu. Islamski vođe u Maleziji su dali do znanja da bi muslimani morali izbjegavati Pokemon Go jer se radi o štetnoj igri koja vodi kockanju. Visoki vjerski dužnosnik u Kuala Lumpuru Zulkifli Mohamad al-Bakri uputio je tradicionalno umjerene malezijske muslimane da se radi o igri koja izaziva ovisnost, kockanje i navodi na kriminal.

Naime, prema saudijskoj fetvi, kockanje je temelj igre, a kockanje je zabranjeno po šerijatskom zakonu. Također je snažno odjeknula evolucija koja je vezana za evoluciju zamišljenih bića. Klerici smatraju da je igranje ove igre navelo mnogu djecu da koriste riječ evolucija, koja do tada nije bila u širokoj upotrebi u Saudijskoj Arabiji, koja službeno odbija Darwinovu teoriju evolucije i premisu da je čovjek evoluirao od majmuna.

Hipermedijski svijet

Nelagoda muslimanskih čelnika oko ove duboko simbolične i istovremeno posve besmislene igre nije toliko u samim likovima, više ili manje simpatičnim čudovištima, već u zamišljanju hipermedijskog svijeta u kojemu se tradicionalnim načinom ne može kontrolirati stvarnost. Kao što je u svojoj teoriji o simulakrumu progovorio o reflektiranoj konstrukciji svega francuski filozof Jean Baudrillard, danas je predstavljanje prostora i fizičkog okruženja stvarnije od samog tog prostora. Pokemon Go je stoga reflektirana konstrukcija naše stvarnosti. Cjelokupan realan prostor pretvoren je u simulakrum borbe i natjecanja, potencijala poraza i pobjede.

Svijet je sve više sličan toj reflektiranoj konstrukciji i kreće se sve više prema binarnim kodovima i podjednako binarnim i polariziranim rješenjima, ponajviše u načelu engleske krilatice 'Who is the West, and who is the Rest', ali i u binarnim idejama bijelaca-nebijelaca, muško-žensko, dobro-loše, Republikanac-Demokrat, Europljanin-musliman i slično. Ta je polarizacija dio svekolike geopolitičke slike današnjeg svijeta, piše Advance.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close