stručna pomoć

Kako pomoći bivšim logorašima koji su preživjeli nezamislive torture

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2015. u 06:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković kazao je Feni da je cilj radionice usmjeravanje bivših logoraša da zahtijevaju prava koja im pripadaju.

''Naime, razlog postojanja ove radionice je to što se bivši logoraši susreću s velikim problemima vezanim za dokazivanje da su zlostavljani, problem zastare tužbi ili primanje pomoći od lokalnih zajednica'' pojasnio je Mešković.

Odvjetnica Nedžla Šehić, kako je rečeno, vodila je radionicu o besplatnoj pravnoj pomoći u vezi sa tužbom logoraša za naknadu nematerijalne štete.

Doktorica Fehma Kovač imala je radionicu o pružanju psihološke pomoći bivšim logorašima koji su preživjeli nezamislive torture.

''Također, zbog nepostojanja zakona o pravima žrtava torture na nivou BiH i nebrige vlasti prema ovoj populaciji, bivšim logorašima je potrebna kontinuirana i stručna psihološka pomoć'' objasnio je Mešković.

On je dodao da je projektom predviđeno i da bivši logoraši dobiju potrebne lijekove, dioptrijske naočale i zubne proteze, ako za to posjeduju potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Sudionici radionice su bivši logoraši iz Zvornika, Brčkog, Tuzle, Sarajeva, Zenice i Velike Kladuše.

Ovaj projekt je podržao Fond za žrtve torture UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close