HBŽ

Još se uvijek čeka na cjepivo protiv gripe

Sci-Tech / Flash | 03. 11. 2015. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo protiv sezonske gripe još uvijek nije stiglo na prostor koji pokriva Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, prenijela je ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić.

Po njezinim riječima, Zavod je u sklopu prijave Programa zdravstvenim ustanovama koje inače Vlada ove županije svake godine raspisuje, prijavila program cijepljenja protiv gripe rizične skupine, gdje spadaju kronični bolesnici, starije osobe i zdravstveni djelatnici.

"Međutim još nismo dobili obavijest o raspodjeli sredstava, ne znamo hoćemo li uopće i dobiti ta sredstva, niti koliko ..“, kazala je Mamić.

Uz to je dodala da već kasne sa cijelim programom vezanim za cjepivo jer nakon što im se dodijele ta "sredstva“ moraju uz to ispoštovati proceduru javne nabavke, a to uzima dosta vremena.

"Šteta za korisnike je već učinjena jer je optimalno vrijeme za cijepljenje upravo sada, gripe još nema, a do njene pojave postigla bi se zaštita odnosno formirala bi se antitijela“, istaknula je ravnateljica Mamić.

Kontaktirala je, kaže, resorno ministarstvo i Ured predsjednika Vlade Hercegbosanske županije ali do sada nije dobila konkretan odgovor.

Ukoliko bi se dobilo cjepivo, kao i svake godine raspodjela bi se izvršila sukladno broju stanovnika koje pokrivaju općine ove županije, i bila bi naravno besplatna za njihove korisnike.

Kod njih u Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, već je samo sa prostora općine Livno predbilježeno do sada oko 300 osoba koje su izrazile želju i potrebu da se cijepe.

U prošloj godini preko Zavoda je nabavljeno oko 600 doza cjepiva, s tim da je u Livnu ostalo 300 komada dok je Tomislavgrad dobio 120, Drvar 80 a Glamoč i Kupres po 50 komada.

Kako se doznaje od ravnateljice Mamić, cjepivo uglavnom bude podijeljeno umirovljenicima, kroničnim bolesnicima, socijalno ugroženim i ostalim građanima koji se na vrijeme upišu na besplatno cjepivo.

Kopirati
Drag cursor here to close