Beograd

Još se ne zna što će biti s urnom Nikole Tesle

Sci-Tech / Flash | 04. 03. 2014. u 20:12 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali najavio jeu utorak navečer da će nakon izbora 16. ožujka novi saziv Skupštine grada Beograda donijeti konačnu odluku hoće li urna s posmrtnim ostacima Nikole Tesle biti premještena.

Skupština će biti odraz volje građana Beograda, zato će njena odluka o ovom pitanju biti legitimna i konačna, naveo je Mali u priopćenju.

"Kako bi se zaštitio lik i djelo Nikole Tesle od zloupotreba tijekom kampanje, odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i grada Beograda uputim na razmatranje Skupštini grada Beograda, koja će biti izabrana poslije izbora zakazanih za 16. ožujka", istaknuo je Mali, prenosi Tanjug.

Pokazalo se, kako je naveo, da nije moguće voditi civiliziranu raspravu o ovom pitanju tijekom predizborne kampanje pa se ta tema počela koristiti za osobnu promociju pojedinaca i grupa.

Mali će predložiti novom sazivu Skupštine grada Beograda da prije donošenja odluke o Sporazumu inicira raspravu u kojoj trebaju sudjelovati najvažnije institucije srbijanskog društva, kao što su Srpska akademija znanosti i umjetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Univerzitet u Beogradu ugledne kulturne i javne ličnosti.

"Vjerujem kako će ova rasprava osigurati nacionalni koncenzus na koji se način Srbija treba odužiti najvećem umu našeg naroda. Siguran sam da je to pravi put da se ova neprimjerena rasprava koja se ovih dana vodila u medijima prekine i da se stavi točka na nju", istaknuo je Mali.

Ovih dana u Srbiji se razvila žustra rasprava o namjeri da se urna Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle premjesti u Hram Svetog Save.

Kopirati
Drag cursor here to close