legalizacija

Je li Slovenija zrela za marihuanu?

Sci-Tech / Flash | 29. 06. 2015. u 12:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski psihijatar i stručnjak za ovisnosti protivi se legalizaciji marihuane, te upozorava da je "trava" koja se nudi danas nešto sasvim drugo od indijske konoplje čija se konzumacija na zapadu proširila s hippie pokretom 60-ih godina prošlog stoljeća.

"U vrijeme Beatlesa i hipija sadržaj psihoaktivne THC supstancije u marihuani bio je bitno niži nego danas, samo 0,3 do 0,5 posto", kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo psihijatar Andrej Kastelic, šef centra za liječenje ovisnosti na psihijatrijskoj klinici Ljubljana.

Dodao je da su danas na ilegalnom tržištu preparati konoplje sasvim drugog tipa kod kojih je sadržaj THC-a čak do 20 posto. Tako je "skunk" koji se uzgaja u umjetnim uvjetima genetski modificirana konoplja, a mišljenja da je riječ o prirodnoj biljci koja može sve izliječiti, od hemeroida do raka i depresije su pogrešna, upozorio je Kastelic.

Kaže da bi upozorenje Slovencima morao biti i nedavni slučaj bizarnog tečaja o liječenju marihuanom kada je skoro polovica polaznika završila u bolnici, te podatak da se u Ljubljani godišnje zabilježi 30-ak takvih slučajeva.

"Mislim da kao društvo još nismo zreli za treću legalnu drogu jer dovoljno štete imamo s alkoholom i duhanom", kazao je Kastelic, rekavši da se u načelu zauzima za povećanje dostupnosti provjerene marihuane.

Uz činjenicu da danas marihuana sadrži mnogo više psihoaktivne tvari nego nekoć, opasno je i to što je riječ o biljci koja se uzgaja u umjetnim uvjetima, tretira kemikalijama, a nekad zna sadržavati i teške metale, upozorio je Kastelic. No, unatoč legalizaciji marihuane u nekim državama, pokazat će se da se s većim korištenjem - iako je daleko manje štetna od heroina i novih sintetskih droga - pojavljuju i negativni sporedni učinci, tvrdi on.

"Individualna šteta se legalizacijom smanjuje jer na ilegalnom tržištu ne znamo što kupujemo, ali se s povećanim brojem korisnika povećava i ukupna društvena šteta", kazao je Kastelic. Slovenija je lani zakonski odobrila kupovinu derivata indijske konoplje u ljekarnama uz recept za neka teška zdravstvena stanja, ali inicijative da se marihuana potpuno legalizira nisu prihvaćene.

Za takve je pacijente dobro rješenje o medicinskom korištenju kanabinoida jer su ih prije nabavljali u Austriji gdje su morali mnogo više platiti, ali bi potpuna legalizacija bila "problematična i vrlo štetna", kazao je Kastelic.

Kopirati
Drag cursor here to close