Navigacija

Isključite GPS, a uključite mozak

Sci-Tech / Flash | 08. 07. 2011. u 15:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češke vozače je na glavnoj prometnici, autoputu između Praga i Brna, iznenadio novi prometni znak - precrtani simbol za satelitsku navigaciju, koji im poručuje da ne vjeruju svom GPS-u koji većina Čeha koristi.

Češko Ministarstvo prometa je inspiraciju da poruči vozačima da isključe GPS, a uključe mozak, našlo u Belgiji i Nizozemskoj.

Za sada će se znak testirati na onim dionicama gdje zbog radova poruke satelitske navigacije ne važe, a mogu i da ugroze sigurnost vozača.

"Statistike prometnih nesreća koje je izazvala slijepa vjera u satelitsku navigaciju nemamo, ali policija nam je priopćila da se njihov broj povećava", kazao je češkim medijima glasnogovornik ministarstva Jakub Ptačinjski.

Sljedeće mjesto na kojem se planira postavljanje novog znaka je most preko Nuselske doline u Pragu, gdje autoput prolazi kroz središte grada, a promet se zbog radova u oba smjera odvija trakama jednog pravca, dok GPS neprestano upozorava vozače da su prešli u suprotnu traku.

Mediji su podsjetili i na jednu bizarnu prometnu nesreću koju je skrivila slijepa vjera u uređaj, tolika da vozač ne vjeruje svojim očima.

Navigacija je jednog Indijca 2009. godine odvela na dionicu autoputa Prag - Brno koja još nije bila puštena u promet, pravo u šator sa posluživanjem koje je čekalo uzvanice za svečano otvaranje narednog dana.

Kopirati
Drag cursor here to close