balističke rakete

Iran - Washington poduzima nove sankcije

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2016. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su priopćile u nedjelju nove sankcije povezane s balističkim raketnim programom dan nakon ukidanja arsenala mjera usmjerenih na njegov nuklearni program. Pet iranskih državljana i jedna mreža poduzeća sa sjedištem u Arapskim emiratima i Kini su dodati na crnu američku financijsku listu, navelo je ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država u priopćenju. Njihova eventualna imovina u SAD-u će biti zamrznuta.

Ovih jedanaest poduzeća je optuženo da su favorizirali upućivanje sastojaka za balističke rakete prema Iranu, krijući konačno odredište mrežom kompanija koje su služile kao paravan, piše ministarstvo. Ove sankcije, koje dolaze u jeku stupanja na snagu sporazuma o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, zaključenog u srpnju, su odgovor na probu balističkih raketa koje je Iran izveo 10. listopada i 21. studenog.

''Program balističkih raketa Irana predstavlja značajnu prijetnju na regionalnu i svjetsku stabilnost i nastavlja da bude predmet međunarodnih sankcija'', izjavio je zamjenik ministra financija zadužen za borbu protiv terorizma Adam Szubin, navedeno je u priopćenju.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključen 14. srpnja 2015. godine, stupio je na snagu u subotu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Iran poštivao svoje obaveze, navela je novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close