Prestrašeni ljudi

Internetom hara zloćudni program koji naplaćuje 500 kuna

Sci-Tech / Flash | 20. 06. 2013. u 18:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zloćudni računalni program, poznat kao trojanac, u dosad najjačoj, supersofisticiranoj verziji opet stvara dar-mar internetskim korisnicima. Samo je u Splitu u posljednja tri dana, otkada trojanac kruži u svojem trećem valu, kompletno blokirao rad desecima vlasnika računala, piše Slobodna Dalmacija.

Stigao je u već prepoznatljivom obliku, s lažnim alarmantnim upozorenjem Ministarstva unutarnjih poslova RH ili susjedne BiH, pa čak i njemačke policije, o navodnom počinjenju kaznenog djela realiziranog posjetima određenim inkriminiranim stranicama.

Vlasniku računala trojanska poruka, koja se javlja pri svakom paljenju računala, blokira svaku operaciju na njemu, upozoravajući da počinitelj kaznene prijave mora uplatiti 500 kuna naknade za štetu na priloženi PaySafeCard račun.

Prestrašeni ljudi, većinom starije dobi, no ponekad i mlađi, neki čak i iz računalnih krugova, često to i učine. Novac pritom uplaćuju na račun pojedinca, tvorca programa, ili organizirane skupine, obilato im podebljavajući bankovni račun...

Ovo je pravi primjer kaznenog djela iznude novca kriminalne skupine, tvorca opakog trojanca, računalnog monstruma koji hara splitskim računalima. Ne nasjedajte, čim ugledate takvu poruku lažnog policijskog sadržaja, ni slučajno ne uplaćujte novac jer će vas samo nasamariti. Iza upozorenja ne stoji policijski sustav ni jedne zemlje koja poruku šalje, nego isključivo kriminalna skupina koja prijevarom, iznudom izvlači novac od naivnih ljudi – poručuje Antonio Hristov, sistemski administrator iz splitske tvrtke SGM informatika, računalni znalac koji je u samo jednom danu početkom ovoga tjedna sa suradnicima izvlačio virus iz desetak zaraženih računala.

Riječ je o sjajno izvedenoj računalnoj virusnoj tvorevini, u unaprijeđenoj verziji koja se aktivira lančanom reakcijom, objašnjava Hristov, tvrdeći da njegov patentni program pri čišćenju zadaje prilično muke internetskim stručnjacima.

Ova podvrsta trojanca neće oštetiti fundus računala, pohranjene podatke, fotografije, filmove ili glazbu. No napravit će štetu, posebice lakovjernima koji, kad nasjednu na poruku i uplate traženi iznos, očekuju da će se nakon toga paljenjem računala opasna poruka povući s ekrana.

Neće se ona povući. Ostat će tu i blokirati, zalediti računalo sve dok stručna osoba ne izvuče trojanca. Znam ljude koji su u strahu od te prezentirane, navodne policijske poruke, odmah uplatili novac a da prethodno nikoga nisu upitali što se događa. A onda su još morali platiti i stručnjaka da im očisti računalo. Ponavljam, riječ je o velikoj, sofisticiranoj računalnoj napasti iza koje stoji kriminalna skupina. Val će trajati neko vrijeme, povući će se, a onda za koji mjesec možemo očekivati nadograđeniju verziju – kaže Hristov.

Za sada je poznato da se fragmenti programa gnijezde iza raznoraznih stranica, vrebaju i sa Skypea i s nekih društvenih mreža. Hristov kaže da se boji još sofisticiranijih varijanti koje će u konačnici dovesti do varanja još većeg broja ljudi.

Iskreno rečeno, kad čovjek vidi uznemirujuću poruku u kojoj ga upozorava MUP, ili čak FBI, a bilo je i toga jer ova vrsta trojanca ima opcije za brojne zemlje i govorna područja, strah ovlada... − zaključuje Hristov.

Kopirati
Drag cursor here to close