bez prilika

Inkluzivno obrazovanje u HNŽ na niskim granama

Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2016. u 09:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obaveza je svih nas pojedinačno da gradimo pravednije društvo koje će se stvarati jednake prilike za djecu s invaliditetom, a da bi ta djeca imala jednake prilike moraju u sustavu imati riješen pristup pravo i način korištenja ortopedskih pomagala. Svugdje gdje ima prepreka za osobu sa invaliditetom, a ne može je sam svladati, nije jednaka prilika sa osobom koja nema invaliditet'', poručila je to Jasan Rebac, predsjednica Udruženja Ružićnjak, na okruglom stolu koji je na temu ''Inkluzivno obrazovanje i odgoj djece u HNŽ – Personalna asistencija'' održan u Mostaru.

Rebac je istaknula kako je cilj ovih aktivnosti pokazivanje najbolje prilike za pravljenje boljeg i humanijeg društva kroz olakšavanje obrazovanja za djecu i osobe s invaliditetom.

''Danas je jako važno što ovim aktivnostima prisustvuju učitelji i učiteljice iz škola, osnovnih i predškolskih institucija u kojima ćemo razmijeniti iskustva i ono što je znanstvo preporučilo da bi inkluzivno obrazovanje, koje je BiH u reformi obrazovanja prihvatila kao jedini put, bude naprednije'', rekla je Rebac i istaknula kako trenutno sa sigurnošću možemo reći da je stanje u našoj zemlji po ovom pitanju dosta loše.

Uvidjeti važnost kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja i njegovu kvalitetu kroz pružanje podrške osobne asistencije jest ono što su iz koalicija organizacija 'Zajedno smo jači', nastojali primaknuti ovim radionicama.

''Pokušat ćemo pronaći paralelu između personalne asistencije i asistenta u nastavi. U inkluzivnom obrazovanju BiH štošta toga treba promijeniti, te se nadamo da će i ovaj stol donijeti određene zaključke i preporuke kako i na koji način dovesti do poboljšanja inkluzivnog obrazovanja. Kako pomoći djeci s teškoćama u razvoju, kako pomoći roditeljima, nastavnom osoblju, odnosno stručnim suradnicima i direktorima škola'', rekla je to Lejla Lelić, ispred koalicije organizacija 'Zajedno smo jači'.

Lelić je istaknula kako je u HNŽ po pitanju inkluzivnog obrazovanja dosta teška situacija, te se nadaju da će budućom suradnjom s lokalnim vlastima doći do rješavanja određenih pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close