Kochi

Indija gradi prvu zračnu luku na solarnu energiju

Sci-Tech / Flash | 19. 08. 2015. u 20:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk iz Tesla Motors dugo je promicao ideju da je sunce energetski izvor budućnost, a tehnološki divovi poput Applea i Amazona u posljednje su vrijeme pokušavali smanjiti svoju ovisnost o neobnovljivim izvorima.

No, Kochi, grad u južnoindijskoj državi Kerala, povisio je ulog, najavljujući da će njihova međunarodna zračna luka raditi u potpunosti na solarnoj energiji iz 46.150 panela postavljenih na 45 jutara.

Prema priopćenju za medije, solarni pogon Cochin Internationala trebao bi smanjiti emisiju ugljika u vrijednosti od 300.000 tona kroz sljedećih 25 godina. To je ista vrijednost kao i sadnja tri milijuna stabala, ili ne voziti 1,2 milijardi kilometara.

Roditeljska tvrtka zračne luke, Cochin International Airport Limited (CIAL), planira prodati sav višak energije iz novog solarnog pogona državnoj elektro-tvrtki u Kerali. Također su najavili da nastavljaju istraživati alternativne izvore energije, koristeću brojne vode u Kerali, kroz solarne panele utemeljene na branama, i druge projekte hidroenergije.

Indija već ima 4 gigavata solarnoga kapaciteta, i indijska je vlada počela usmjeravati druge zračne luke u zemlji da započnu uključivati solarnu energije u svoje dnevne poslove. Novi međunarodni terminali zračne luke Cochin počet će s radom u svibnju 2016.

This gesture is the equivalent of planting three million trees.

Posted by The Verge on Wednesday, 19 August 2015
Kopirati
Drag cursor here to close