Povećanje razine čistoće

Indija će uz pomoć interneta pratiti korištenje toaleta

Sci-Tech / Flash | 31. 12. 2014. u 14:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik indijske vlade Narendra Modi odobrio je početak rada internetskog programa kojim će se diljem zemlje kontrolirati korištenje toaleta, što je dio nacionalne politike povećanja razine čistoće.

Od idućeg mjeseca, u Indiji će tako službenici uz pomoć mobilnih telefona, tableta i iPada pratiti služe li se ljudi u ruralnim područjima Indije toaleta, a rezultati će biti u stvarnom vremenu registrirani na odgovarajućoj internetskoj stranici.

Nedostatak toaleta Indiju stoji više od 50 milijardi američkih dolara godišnje, uglavnom zbog spontanih pobačaja i zaraza povezanih s nedostatkom higijene, pokazuje istraživanje Svjetske banke, piše N1info.

Šteta od neprikladnog postupanja s ljudskim izlučevinama u Indiji je veća nego i u jednoj drugoj azijskoj zemlji, vidljivo je iz izvješća Svjetske zdravstvene organizacije za 2012. godinu.

Nakon što je u svibnju preuzeo dužnost predsjednika vlade, Modi je više puta kritizirao loše stanje sanitarnih uređaja i javne čistoće u Indiji, pozivajući na rješavanje tih problema u idućih pet godina.

Vlada je udvostručila izdatke za gradnju zahoda i zatražila donacije u tu svrhu od najvećih poduzeća.

"Prije se nadziralo samo izgradnju zahoda, ali sad će se prikupljati podatci i o stvarnom korištenju zahoda", priopćila je vlada u srijedu.

U listopadu je Modi naljutio vladine dužnosnike naredbom da na nacionalni praznik dođu na posao očistiti toalete, piše N1info.

Kopirati
Drag cursor here to close