Prva skupština

Imunolozi BiH se okupili u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 14. 05. 2016. u 13:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu 'Mepas' u Mostaru tijekom subote je održana prva Skupština udruženja imunologa u BiH.

Formiranjem Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine učinjen je veliki iskorak prema većem i boljem razvoju imunologije, kao i priključenje Europskoj asocijaciji imunologa.

Još 18. lipnja 2015. godine u Sarajevu je održana osnivačka skupština ovog udruženja, a tada su bili prisutni brojni stručnjaci iz navedene oblasti.

Tada je za prvog predsjednika ove asocijacije jednoglasno izabran prof.dr.sci. Jasenko Karamehić, redovni profesor imunologije - Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, za predsjednicu skupštine jednoglasno je izabrana mr.sci.dr. Darja Pavlović Rozić, subspecialista kliničke imunologije i alergologije - Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Za predsjednika Upravnog odbora jednoglasno je izabran mr.sci.dr. Damir Sabitović, specijalist kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

U izjavi za medije predsjednica Udruženja imunologa u BiH mr.sci.dr. Darja Pavlović Rozić je rekla: "Znamo da je imunologija jedna interdisciplinarna znanost koja ima holistički pristup čovjeku, znanosti i struci. Naime, temelj našeg današnjeg sastanka bi trebalo biti donošenje neke odluke za adekvantniji pristup, najprije prepoznavanju autoimunih bolesti - dijagnostici i liječenju. To znači da moramo omogućiti dostupnost bioloških i nekih drugih lijekova koji nam nisu dostupni do danas".

Dr.sc. Damir Sabitović je dodao: "Cilj nam je objediniti ljude koji se bave imunologijom u BiH, znači sve struke koje imaju dodira s imunologijom jer je to vjerojatno najaktualnija oblast u medicini glede dijagnostike i terapijskih postupaka i novih metoda koje nam mogu pomoći u zbrinjavanju naših pacijenata".

Čestitku za osnivanje Udruge i održavanje Prve skupštine uputilo je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju u kojoj se navodi kako je ovo veliki doprinos napretku struke u regiji, ali i u izradi strategije za rješavanje funkcionalnosti struke.

Također su pozvali Udrugu imunologa BiH da se pridruže kao suorganizatori Tjedna alergologije i imunologije koji će se u Zagrebu održati od 16. do 18. lipnja ove godine.

Pavlović Rozić je istaknula zadovoljstvo što joj je pripala čast biti domaćinom okupljanja imunologa iz cijele BiH, a sve u cilju kako bi se dalo zamaha razvoju struke. Zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji današnjeg skupa, a posebnu zahvalu uputila je Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i dr. Moniki Tomić, koja joj je omogučila stručno usavršavanje u Republici Hrvatskoj.

U programskim akcijama ovog udruženja istaknuta je potreba učešća na kongresima i znanstvenim simpozijima zemalja u okruženju (Makedonije, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Turske, Slovenije, Austrije) u cilju razvoja regionalne suradnje, ali i razmjene iskustava o izradi i implementaciji Vodiča za dijagnostiku i liječenje autoimunih bolesti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close