Forum urbanizma

Ideja Svjetskog foruma urbanizma je da Sarajevo bude grad budućnosti

Sci-Tech / Flash | 29. 04. 2014. u 11:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tema drugog svjetskog foruma urbanizma koji će u rujnu biti održan u Sarajevu bit će grad Istanbul.

Povodom toga danas je upriličena konferencija za novinare na kojoj su se u dvorani Gradske uprave novinarima obratili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, druga tajnica Veleposlanstva Republike Turske u BiH Šule Gutlek, generalna menadžerica projekta Gordana Memišević i inicijator projekta arhitekt-urbanist Jean-François Daoulas.

Kako je između ostalog rekao gradonačelnik Komšić Svjetski forum urbanizma će značajno doprinijeti promoviranju Sarajeva kao grada urbanizma.

On je rekao da je Forum urbanizma značajan za Sarajevo koje se nastoji izgraditi po svjetskim urbanističkim standardima.

Gordana Memišević je istaknula da je ideja Svjetskog foruma urbanizma da Sarajevo bude grad budućnosti.

Na ovom forumu se očekuje sudjelovanje oko 1.000 danas najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, te političara, diplomata, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika.

Tajnica turskog veleposlanstva Šule Gutlek istaknula je da će i ova manifestacija još više povezati dva grada, dvije države.

Jean-François Daoulas rekao je da je njemu kao inicijatoru Foruma ambicija bila da Sarajevo bude prijestolnica 21. stoljeća.

Istaknuo je značaj susreta kako studenata arhitekture, tako i građana Sarajeva s vodećim imenima arhitekture i urbanizma u svijetu.

Prvi svjetski forum urbanizma upriličen je u rujnu 2012. godine o temi "Veliki Pariz", uz sudjelovanje oko 500 arhitekata, urbanista, političara, gospodarstvenika i kulturnih radnika iz zemalja širom svijeta.

Ideja je da Sarajevo - svojevrsno križanje civilizacija sa svim svojim arhitektonskim i kulturnim raznolikostima - bude mjesto promišljanja za budućnost urbane obnove i planiranja u svijetu, te da svake druge godine bude domaćin jednoj svjetskoj prijestolnici koja će predstaviti svoje projekte za 21. stoljeće

Prvi sarajevski urbanistički forum nazvan “Sarajevo dočekuje Veliki Pariz”, održan je od 6. do 9. rujna 2012. godine, uz sudjelovanje više od 600 svjetskih urbanista, arhitekata, eksperata za zaštitu okoliša...

Kopirati
Drag cursor here to close