Kognitivna računala

IBM napravio čip po uzoru na ljudski mozak

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2014. u 12:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računalni čip koji dostiže rekordnu skalu od milijuna neurona i 256 milijuna sinapsi pogodnih za programiranje.

Sa 5,4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obujmu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcionira u biološki realnom vremenu, što je manje energije od modernog mikroprocesora.

Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u "Scienceu" u saradnji sa Cornell Tech sveučilištem i predstavlja značajan korak naprijed kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računala u društvo, piše Telegraf.

"IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspiriranih funkcioniranjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene 'snaga/zona/brzina' efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektiranja.

Predviđamo nove generacije sustava informacijskihz tehnologija, koji dopunjuju današnje von Neumanove uređaje, koje pokreću razvojni ekosustavi sustava, softwarea i usluga", rekao je Darmendra S. Moda, suradnik i glavni znanstvenik kompanije IBM, pri sektoru za računalna dostignuća inspirirana funkcioniranjem mozga.

Kopirati
Drag cursor here to close