'Pravi flagship'

HTC predstavio svoj novi najbolji pametni telefon: Upoznajte U11

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2017. u 13:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HTC je danas na Tajvanu predstavio model U11, svoj 'pravi flagship' koji na tržište dolazi nekoliko mjeseci nakon „flashipa prije flagshipa“, telefona U Ultra s kojim je tajvanska kompanije nagovijestila radikalni zaokret po pitanju osuvremenjivanja finiša svoje linije telefona.

Najkraće rečeno, radi se o neznatno smanjenoj verziji U Ultre opremljenoj s najsuvremenijim Qualcommovim čipsetom, još boljom pozadinskom kamerom koja se – napokon – može kvalitetom mjeriti s aktualnim top-modelima konkurencije, još„jačim“ USonic zvukom i onim što HTC-ovci stavljaju u prvi plan te Edge Senseom, tehnologijom koja ovaj uređaj čini prvim telefonom na svijetu koji ima rubove osjetljive na dodir… Zapravo, točnije bi bilo reći – na pritisak.

Djeluje neobično, čak i tržišno vrlo riskantno, ali finiš i kućište su, utoliko, detalji na koje će svatko najprije obraćati pažnju kada prvi put u ruke primi HTC U11. U odnosu na već poznati model U Ultra (pa i U Play), na prvi pogled nema puno promjena. Radi se o 5,5-inčnom telefonu smještenom u stakleno kućište s metalnim obrubom, vrlo efektnog, višeslojnog finiša, zahvaljujući kojem se boje na pozadini „prelijevaju“ na atraktivan način koji istovremeno odaje dojam premium klase, ali i već dokazane uvjerljivosti i pouzdanosti HTC-ovog industrijskog dizajna.

Blago zaobljena poleđina i trendovski oblikovan stakleni pokrov ekrana s izbjegnutim bilo kakvim oštrim prelazima na rubovima čine se kao više nego dostojna zamjena za hvaljeni, ali dugo godina netaknut metalni dizajn prethodnih HTC-ovih flagshipa.

Dakako, osuvremenjivanje podrazumijeva i određenu „žrtvu“, pa tako telefon sakuplja „packe“ brzo i u velikoj količini – toliko da je HTC odlučio u kutiji isporučiti i krpicu za brisanje uređaja, kao što rade (bolji) proizvođači sunčanih naočala…

Svi dojmovi su, dakle, po tom pitanju više-manje isti, osim što HTC U11 dolazi s Edge Senseom, što znači da se telefon može stiskati po rubovima (lijevom i desnom) da bi se inicirale određene radnje. Konkretno, potrebno je istovremeno pritisnuti uređaj s obje strane, otprilike kao da ga cijedimo, a razina pritiska će biti ilustrirana zatamnjenim kružnicama koje će se pojaviti uz rubove ekrana, da bismo znali jesmo li pritisnuli dovoljno jako…

Što će se dogoditi kada to napravimo, ovisi o korisniku, obzirom da je akcije koje se iniciraju pri pritisku rubova moguće dodijeliti kroz postavke telefona. To, primjerice, može biti aktiviranje kamere u bilo kojem trenutku, a ako rubove pritisnemo dok je kamera već uključena, inicirat će se okidanje fotografije…

Prostora za igranje s Edge Sensom je puno, kako sa strane korisnika, tako i proizvođača – osobito ako ova inovacije ne prođe samo kao gimmick, to jest trik za proglašavanje uređaja različitijim od izravnih konkurenata no što stvarno jest. Jačina „žmikanja“, dvostruki i trostruki „žmik“, kontekstno uvjetovano „žmikanje“ novog HTC-a i slično – sve je podložno dodjeljivanju određenih akcija, no na ovaj do sada neviđen način interakcije s mobitelom valja se naviknuti.

Spominjan čvrst i uvjerljiv finiš modela U11 uklanja vrlo brzo eventualnu početnu nelagodu oko nečeg što se doima prilično jakim stiskanja stranica telefona, dok se iscrtani krugovi na ekranu dovoljno ne napuhnu da se inicira dodijeljena radnja, ali i dalje je to – za svakoga tko je ikada prije imao smartfon – neprirodan pokret…

Ono što je bitno reći je da Edge Sense ne donosi osjetljivost rubova telefona na dodir, kao što je slučaj s ekranima na telefonima, već baš na pritisak. To znači da se ova mogućnost može koristiti i sa svim futrolama koje HTC nudi za ovaj uređaj, a moći će se i s većinom onih koje nisu originalno HTC-ove, sve dok nisu od nekog baš jako tvrdog i nimalo fleksibilnog materijala koji bi onemogućio proboj pritiska do rubova mobitela, poput metala. Ukupan dojam, nakon što smo dobro istiskali HTC U11: praktično - da, revolucionarno – ne.

Još nešto - HTC U11 podržava čak tri AI pametna asistenta: vlastiti Sense Comapanion kojeg smo već vidjeli kod U Ultre, Googleov Assistant i Amazonovu Alexu. Čim će ovi appovi početi podržavati i hrvatski jezik, moći će i nama biti koristni (ako nam postanu dostupni i servisi s kojima su povezani). Do tada - ovo za nas i nije naročito bitno.

Gledano iz geekovskog kuta, ono što veseli kod HTC-a U11 jest Qualcommov najnoviji čipset Snapdragon 835 kojeg je tajvanski proizvođač namijenio za sva svjetska tržišta, pa i naše, što rado ističu kao prednost, obzirom da, primjerice, Samsung ovaj SoC ima u Galaxyju S8 samo za američko tržište, dok za ostatak svijeta koristi Exynos. Fama oko Snapdragon 835 više je nastala zbog samog Qualcomma koji je ovaj čip učinio naizgled teško dostupnim, pa se čini posebnim imati telefon koji dolazi s njim – ako zbog ničeg, onda zbog rekordnih rezultata koje osigurava na većini sintetičkih mjerenja.

U stvarnosti, doista se radi o potpuno fluidnom telefonu koji će doista raditi na svim živim mrežama na svijetu i koji će na najekonomičniji mogući način uskladiti rad softvera, hardvera i baterije na ovom telefonu.

Ta pouzdanost, koja je i inače jedan od tradicionalnih aduta HTC-a, zapravo je puno važnije svojstvo koje S835 daje novom HTC-ovom flagshipu, nego eventualno, a svakako ne dugoročno rekordne brzine pri benchmarkanju. Uređaj dolazi sa 64 GB memorije i 4 GB RAM-a, odnosno 128 GB memorije i 6 GB RAM-a.

Ekran je isti onaj Super LCD5 s QHD (1.440 x 2.560) rezolucijom kakvog ima i U Ultra, samo je 5,5-inčni (a ne 5,7-inčni), pa donosi nešto veću gustoću piksela, od 534 ppi. To je dovoljno za perfektnu oštrinu prikaza i kvalitetu slike kojoj se, zapravo, ne može ništa zamjeriti osim nemogućnosti presatutriranja življeg dijela spektra, na što su ljubitelje falgshipa navikli AMOLED-i. Drugim riječima – na ekran nema realnih zamjerki.

Kamera je, međutim, u odnosu na HTC U Ultra ipak kod HTC-a U11 doživjela dodatni napredak kako bi se mogla mjeriti s ljestvicom koju iz modela u model konkurenti podižu sve više i više. Sada je tu 12-megapikselni UltraPixel 3 senzor, koji donosi 1,4 mikronske piksele, OIS i – ono najvažnije – f/1.7 blendu, što je kombinacija koja i uz noćne uvjete snimanja može rezultirati jasnim fotografijama, s puno detalja i bez pretjeranog šuma. Uz ovo je kamera opremljena i tzv. UltraSpeed autofokusom te ima HDR Boost. S prednje strane se nalazi 16-megapikselni senzor s blendom f/2.0 – ni prije nije bilo puno primjedbi na selfie-kamere HTC-ovih modela gornje klase.

I USonic zvuk je unaprijeđen. HTC U11 nema, baš kao ni HTC U Ultra, 3,5-milimetarski audio-priključak, ali se za razliku od većeg modela starog nekoliko mjeseci isporučuje s adapterom koji s jedne strane ima takav priključak, a s druge USB Type-C. Slušalice koje se isporučuju s telefonom tako dolaze s aktivnom „noise cancellationom“ te, dakako, istom onom mogućnošću slanja „beama“ s kojim se očitava struktura uha pojedinog korisnika kako bi mu se u potpunosti prilagodio zvuk. Spomenuti adapter sadrži i DAC i stoga će biti zanimljiv i onima koji žele telefon koristiti za natprosječno kvalitetnu reprodukciju glazbe i kroz druge uređaje, a ne samo isporučene slušalice. Osim reprodukcije, ovako opremljen telefon – ako se uzmu u obzir i četiri aktivna mikrofona koja ima – omogućuje i korištenje tehnologije koju je HTC nazvao 3D Audio Recording with Acoustic Focus, a kojoj je samo ime dovoljno deskriptivno.

HTC U11 trebao bi se na tržištu naći za koji tjedan. Njegov izuzetan i osuvremenjen finiš, top-specifiakcije, i naglasak na konzumaciju multimedije veći su mu aduti od Edge Sensea, no jedan takav trik naprosto mora imati, jer i konkurenti imaju „nešto svoje“, poput drugačijih omjera stranica ekrana… Poklonicima ovog brenda novi model će biti itekako zadovoljavajući, ali diversifikaciju u odnosu na nikad agresivnije pandane ne donosi u mjeri koja bi mu osigurala potpunu dominaciju ovom sezonom.

Kopirati
Drag cursor here to close