Ugašeni na 13. godišnjicu

Rođendan ugašene televizije

Gašenje signala HRT-a Mostar dogodilo se točno na 13-u godišnjicu utemeljenja tadašnje Hrvatske televizije Mostar.
Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2018. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tada je najavljeno da će od petka 19. lipnja, svakim danom od 18 sati i 45 minuta biti emitiran na 43 i 63 kanalu.

Ova televizijska stanica, sukladno odluci CRA (Regulatorna agencija za komunikacije) o zabrani uporabe nacionalnih imena u javnim elektronskim medijima, od prosinca 2003. godine djelovala je pod imenom Hercegovačka radio-televizija, a program je emitirala do 2011. godine, kada je ugašena zbog nemara vlasti.

''Nebrigom i indolentnim ponašanjem predstavnika hrvatske vlasti na svim razinama - općinskim, županijskim, federalnoj te državnoj, Hercegovačka radiotelevizija Mostar, jedini javni medij na hrvatskom jeziku u BiH je konačno ugašena. Službeno gašenje signala dogodilo se 20. lipnja 2011. godine prema nalogu Regulatorne agencije za komunikacije, a zbog neizmirenih dugovanja, redovitih obveza prema Agenciji'', tada je priopćio Sindikat HRT-a Mostar.

Inače, cijelu 2010. godinu bio je blokiran račun ove medijske kuće, zbog višegodišnjih neizmirenih obveza prema mirovinskom, zdravstvenom itd...

Foto: Bljesak.info / Jedan od prosvjeda za spas radio-televizije organiziran je 2010. godine

Djelatnici Hercegovačke radiotelevizije Mostar u opći štrajk su stupili 24. svibnja 2010. gododine nakon što im nisu isplaćene brojne zaostale plaće i nije riješen status. Za 13 mjeseci općeg štrajka, Nadzorni odbor ove kuće nije učinio ništa na rješavanju nagomilanih problema, ne reagiravši na ostavku ravnateljice, odlazak urednika, ne izjasnivši se niti nakon naloga za gašenje signala Radija i Televizije.

Tada se potpisivala i peticija ''Neka živi hrvatska riječ'', to je bila peticija za opstanak javnih medija u Hercegovini koji program emitiraju na hrvatskom jeziku.

Sindikat je tada optužio, da su za ovakav rasplet situacije oko HRT-a Mostar najodgovorniji predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom na svim razinama - općinskim, županijskim, federalnoj te državnoj.

Hercegovačka radio-televizija Mostar bila je jedna od čestih predizbornih obećanja hrvatskih političara.

Kopirati
Drag cursor here to close