Projekt Nextbike

Hoće li u Sarajevu zaživjeti sustav javnih bicikala?

Sci-Tech / Flash | 04. 02. 2016. u 20:55 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) u četvrtak je održana prezentacija projekta Nextbike – sustav javnih bicikala koji bi uskoro trebao zaživjeti u Sarajevu, s ciljem da se u narednom razdoblju proširi i na druge gradove BiH.

Inicijativa je krenula od sarajevske reklamne agencije Supermarket d.o.o., licenciranog Nextbike partnera za BiH, čiji su predstavnici održali prezentaciju projekta. Osim predstavnika medija, prezentaciji su nazočili predstavnici gradskih općina, Grada Sarajeva, Ministarstva za unutarnje poslove Županije Sarajevo, Ministarstva za promet, Fond za zaštitu okoliša FBiH te BIHAMK-a.

Javni bicikli su dopuna javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju gužvi u prometu, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjno cikloturističko odredište i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu.

Sustav javnih bicikala već odavno postoji u svijetu, a s obzirom da je trend biciklizma uveliko u ekspanziji, nositelji projekta smatraju da je pravi trenutak za implementaciju ovog sustava i u BiH.

''S obzirom na to da je Sarajevo ima veliki problem sa zagađenjem, ovo je nešto što će itekako koristiti građanima, a druga činjenica je da u gradu imamo sve veći broj turista, ali i njima na koncu treba neka ponuda, odnosno obogaćenje njihovog sadržaja. Sustav javnih bicikala smanjit će gužvu u prometu, unaprijediti javni prijevoz, te imati značajan utjecaj na zaštitu okoliša, ali i poticati ljude na svakodnevnu tjelesnu aktivnost'', istaknuo je Ahmed Ćerimović, direktor agencije Supermarket.

Svaki registrirani korisnik bi u okviru godišnje pretplate u iznosu od oko 20 KM imao na raspolaganju pola sata besplatne vožnje svaki dan.

U narednom razdoblju, nositelji projekta namjeravaju uputiti konkretne zahtjeve načelnicima sarajevskih općina, kao i drugim nadležnim tijelima za ustupanje gradskih lokacija za postavljanje Nextbike terminala, kao i ponude za financijsku podršku za implementaciju ovog projekta, priopćeno je iz agencije Supermarket d.o.o.

Kopirati
Drag cursor here to close