Nasilje u školama

HNŽ: Učenici i nastavnici će dobiti vodič o nasilju u školi

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2016. u 11:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako broj prijavljenih slučajeva nasilja u školama nije veliki, vršnjačko nasilje ogroman je problem i u njegovo rješavanje moraju se uključiti svi segmenti društva, rečeno je u srijedu u Mostaru na konferenciji "Nula posto tolerancije nasilju u školi".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o nasilju u školama Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u okviru kojega je sudjelovalo 15 000 ispitanika - učenika, roditelja, nastavnika i profesora, a više od dvije trećine učenika odgovorilo je kako je nasilje prisutno u školama.

''Oblik nasilja koji je najviše uočen u školama jeste emocionalno nasilje, koje podrazumijeva ruganje i izazivanje, dok je na drugom mjestu fizičko nasilje. I roditelji i djeca smatraju kako je obitelj najodgovornija za ponašanje djece, no to ne umanjuje značenje i ulogu škole'', kazao je ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović.

Dodao je kako će se sve buduće aktivnosti koje će se provoditi na prevenciji vršnjačkoga nasilja provoditi na temelju rezultata spomenutoga istraživanja.

Ministar Hadžović podsjetio je kako su od 2012. škole u HNŽ-u obvezne izraditi školske akcijske planove prevencije nasilja među učenicima i uvrstiti ih u godišnje programe škole, čime je prevencija nasilja postala obvezni dio odgojnoga rada svake škole, a ne samo prigodna aktivnost.

U okviru današnje konferencije učenici su prezentirali Vodič za učenike, roditelje i nastavno osoblje, u kojemu je opisano kako se treba postupati u slučaju nasilja u školama, a taj vodič bit će distribuiran u svim školama HNŽ-a.

Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moor kazao je kako je jako bitno poslati poruku da je nasilje neprihvatljivo.

''Nasilje nije prihvatljivo ni na ulicama, ni u kućama, ni u školama. To je važna poruka koju svi moramo poslati. Škole moraju biti bez bilo kakvoga oblika nasilja, a među učenicima mora biti više tolerancije'', istaknuo je Moor.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez kazao je kako je županijska Vlada u potpunosti predana rješavanju problema školskoga nasilja.

''Djelovanjem Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa jasno se vidi naša posvećenost rješavanju toga problema. Moramo svim snagama, od obitelji, preko struke do politike, zaustaviti ovo što se događa. Svjesni smo problema vršnjačkoga nasilja, a oni koji su izgubili najmilije znaju koliki je to problem i mi ih moramo razumjeti'', kazao je Čerkez.

U radu konferenciji sudjelovao je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo kako je zadatak svih nas osigurati djeci sigurno i sretno djetinjstvo.

''Svi smo osjetljivi kada je sigurnost djece u pitanju i zadaća je cijeloga društva osigurati mladima stabilnost i pravilan odgoj. U Mostaru, kao osjetljivom gradu, to je pitanje posebno važno i zato sam se osobno uključio u rješavanje toga problema'', dodao je gradonačelnik Bešlić.

U radu konferencije "Nula posto tolerancije nasilju u školi" pored predstavnika županijskih i gradskih vlasti te OESS-a, sudjelovali su i predstavnici Pedagoškoga zavoda i Zavoda za školstvo, načelnici općina, članovi radnih grupa koje sudjeluju u izradi Strategije i Akcijskoga plana prevencije na području HNŽ te predstavnici nevladinih organizacija i udruga.

Kopirati
Drag cursor here to close