Vlada nije pomogla

HNŽ: Oko 20 tisuća umirovljenika dobilo 1800 cjepiva protiv gripe

Sci-Tech / Flash | 14. 11. 2014. u 12:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruženja umirovljenika HNŽ-a tvrde da im županijska Vlada nije pomogla prilikom prikupljanja sredstava za osiguranje cjepiva protiv gripe. Iako su više puta slali pismeni upit, nitko im iz sadašnjeg saziva Vlade nikada nije pomogao.

“Do cjepiva smo došli preko tvrtke za uvoz koja opskrbljuje sve ljekarne, a pomogli su nam Grad Mostar i Općina Jablanica”, kazao je za Dnevni list Alija Tanović, predsjednik jedinstvenog Županijskog saveza udruga i udruženja umirovljenika.

Cijepljenje u ponedjeljak

U ovu svrhu osigurano je 590 cjepiva protiv gripe za članove Udruženja umirovljenika.

“To nam je zaštita da produžimo život barem za jednu godinu. Nama nova Vlada niti što daje niti što pomaže. Oni jesu osigurali 1800 cjepiva na cijelu županiju, a umirovljenika je 36 tisuća, pa vi sračunajte koliko još cjepiva treba”, istaknuo je Tanović.

Cijepljenje umirovljenika započinje u ponedjeljak, 17. i 18. studenoga kada će doći liječnici iz doma zdravlja i vršiti cijepljenje u klubu umirovljenika u Ulici kralja Zvonimira.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović kazao  je za Dnevni list da nema nikakvog razloga za brigu i paniku.

“Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, na temelju ranijih iskustava, osiguralo je 1800 doza cjepiva protiv gripe. Ako se pojavi potreba za većom količinom cjepiva, što ranijih godina nije bio slučaj, svakako će Ministarstvo i Vlada znati odgovoriti na takve okolnosti”, kazao je Pavlović.

Ministarstvo je, kazao je, osiguralo 1800 cjepiva za starije od 65 godina i za sve one koji pate od kroničnih bolesti. Za one koji pripadaju u ove skupine, a žele se cijepiti, cjepiva su besplatna. Ako nekom od domova zdravlja nedostaje cjepiva, oni će kontaktirati Zavod za javno zdravstvo, koji će dalje poduzimati potrebne aktivnosti.

Osigurane doze

“1800 cjepiva na više od 20 tisuća umirovljenika nije puno, ali iskustva i pokazatelji kojima raspolažemo ukazuju kako se baš svatko ne cijepi, jer mnogi to ne žele. U svakom slučaju iskustva od ranijih godina, kada je u domovima zdravlja ostajao određen višak cjepiva, daje nam za pravo vjerovati da drukčije neće biti ni ove godine”, kazao je Pavlović.

Domovi zdravlja, prema njegovim riječima, iz ranijih iskustava znaju koliki je broj cjepiva potreban i koliko se osoba zainteresiranih za cijepljenje očekuje.

Rukovodeći se ranijim evidencijama, domovi zdravlja će osigurati potrebne doze cjepiva.

“Iz godine u godinu radimo po ustaljenom obrascu. Nikada se nije dogodilo da netko tko pripada rizičnoj skupini zbog nedostatka cjepiva ne bude cijepljen”, tvrdi Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close