Najavljene padaline

Hercegovina u pripravnosti zbog kiše, Sarajevo zbog snijega

Sci-Tech / Flash | 05. 02. 2015. u 14:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Županijski stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije je preko operativnog stožera zbog narančastog upozorenja kojeg je izdao Federalni hidrometeorološki zavod zbog velike količine padalina o ovoj okolnosti upoznao sve općinske centre Civilne zaštite'', rekao je za Bljesak.info Pero Pavlović glasnogovornik Županijskog stožera Civilne zaštite HNŽ-a.

Za Hercegovačko neretvansku županiju Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narančasto upozorenje jer se u razdoblju 6. i 7. veljače očekuju značajnije količine kiše. Naime, predviđa se da će u ova dva dana količina kiše biti od 20 do 40 litara po metru četvornom.

''Vjerujemo da neće biti značajnih poteškoća, ali opreza nikada dosta'', rekao je Pavlović.

Kanton Sarajevo: Poduzeti preventivne mjere zaštite i spašavanja od snježnih padalina

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava pravne i fizičke osobe da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obvezama, poduzmu nužne preventivne mjere zaštite od snježnih padalina.

Razlog tome su meteorološke prognoze koje najavljuju obilnije snježne padaline, koje će zahvatiti pojedina područja Balkanskog poluotoka.

Napominje se da se pod mjerama podrazumijevaju pripreme adekvatne snage i materijalno-tehničkih sredstava za brzi odgovor na najavljene snježne padaline, jer se samo tako mogu stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sustava zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na sve buduće potencijalne izazove i prijetnje.

''Ovim će se steći uvjeti za izbjegavanje svake vrste ozljeda i ljudskih žrtava, kao i velike materijalne štete'', priopćeno je iz Press službe KS-a.

Imajući u vidu da se prema prognozama očekuje velika visina snježnog pokrivača, koji može izazvati najviše problema u prometu, posebno se apelira na nadležne organe u općinama i Kantonu da provjere spremnost pravnih osoba s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje putova, kako bi na vrijeme osigurali dovoljan broj strojeva i drugih sredstava i ukoliko se za to ukaže potreba adekvatno reagirali na potencijalno moguće obilnije snježne padaline.

Snježni oprez i u Širokom

Podsjećamo, da je Gorska služba spašavanja Široki Brijeg također izdala upozorenje građanima s ovog područja zbog najavljenog snijega.

''Molimo sve sve, a posebice one koji žive u “brdskim” dijelovima općine Široki Brijeg na pojačan oprez'', navodi se u priopćenju i dodaje kako ''ne bi bilo loše uraditi i dodatnu opskrbu osnovnim potrepštinama te potrebitim lijekovima''.

''Isto tako molimo sve one sklone odlascima u viša područja radi avanture da se adekvatno pripreme, ponesu sa sobom određenu količinu hrane, pića, presvlaka, lopatu ili da barem odgode “ludovanje” dok se sve ne smiri", stoji u priopćenju GSS Široki Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close