kritike

HDZ: HRT ne ispunjava zadaću javne televizije

Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2016. u 15:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ Republike Hrvatske priopćio je kako Hrvatska radio televizija (HRT) ne ispunjava svoju zadaću da bude javna radio televizija u skladu s europskim stečevinama - profesionalna, pluralna i objektivna te je ustvrdio da je dolaskom SDP-a na vlast na javnoj televiziji u pet dana smijenjeno 40 urednika, javlja Hina.

"Program javne televizije trebao bi biti odraz temeljnih vrijednosti hrvatskog društva, a HRT kao javni servis u skladu s europskim stečevinama profesionalna, pluralna i objektivna javna radio televizija. HRT na žalost danas ne ispunjava tu svoju temeljnu zadaću. Stoga legitimnim smatramo pokretanje demokratske procedure kako bi se HRT oslobodio ralja politike i vratio u sferu profesije i javnog dobra zbog kojeg ga građani Hrvatske i plaćaju", kaže HDZ u priopćenju.

Navodi i da kritiku rada javne televizije, čiji program odudara od javno izražene volje većine građana RH, predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokušava protumačiti kao pritisak na medije i ugrožavanje slobode izražavanja. Pri tome, podsjeća HDZ, zaboravlja da je prilikom svojeg dolaska na vlast za samo pet dana smijenio čak 40 urednika na javnoj televiziji.

"Da bi to mogao napraviti tadašnja saborska većina pravim parlamentarnim nasiljem promijenila je i Zakon o HRT-u. Uvod u sve to bio je odlazak dijela novinara kod potpredsjednice Vlade Milanke Opačić. Zanimljivo je da su svi oni ubrzo postavljeni na urednička mjesta umjesto onih koji su u pravoj staljinističkoj čistki maknuti sa svojih radnih mjesta za samo pet dana", stoji u priopćenju HDZ-a.

Glasnogovornik HRT-a Igor Čutuk kazao je Hini kao će se, ako bude potrebno, HRT naknadno očitovati o toj najnovijoj kritici na račun javne televizije koje ovih dana dolaze iz redova vladajuće koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close