Imaju suglasnost

HBŽ želi nabaviti CT uređaj i RTG aparat

Sci-Tech / Flash | 31. 01. 2017. u 16:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) dala je suglasnost za izdavanje bankarskih garancija za nabavku dva CT uređaja za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, digitalnog RTG aparata za Bolnicu za plućne bolesti TBC u Travniku, te dva uređaja za zbrinjavanje infektivnog otpada.

Radi se o investiciji od 1,2 milijuna maraka za dva CT i jedna RTG uređaj, te 500.000 KM za uređaje za zbrinjavanje opasnog infektivnog otpada, od čega će jedan biti smješten u Travnik, a drugi je namijenjen Vrbaskoj regiji.

''Pacijentima će to osigurati sigurnu dijagnostiku, a liječnicima lakšu procjenu zdravlja ljudi, dok ćemo i eliminiratI liste čekanja. U principu, trenutno je lista čekanja za CT u bolnici u Travniku sve dok se ne nabavi novi uređaj, dok se u bolnici u Novoj Biloj na CT čeka tri do četiri mjeseca'', kazao je Feni ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić.

Skupština je danas usvojila i zaključak zastupnika Senada Selimovića (SDP) da Vlada SBŽ-a razmotri i mogućnost nabavke CT uređaja za jednu od bolnica u Vrbaskoj regiji, te da o tim mogućnostima izvijesti zastupnike na nekoj od narednih sjednica Skupštine.

Na današnjoj sjednici mogle su se ponovno čuti i rasprave zastupnika o položaju medicinskih djelatnika u SBŽ-u i o trendu njihovog napuštanja BiH i odlaska u inozemstvo.

Grubešić je Feni rekao da idući tjedan očekuje službene podatke iz javnih zdravstvenih ustanova u SBŽ-u o tome koliko je njihovih djelatnika otišlo u inozemstvo.

''Nažalost, i mnogo organiziranije zemlje u okruženju nemaju detaljnu evidenciju o broju medicinskog kadra koji je otišao u inozemstvo. Međutim, i kada dobijemo informacije bojim se da će to biti samo jedan mali dio onih koji su otišli, jer će, prema nekim informacijama, Njemačkoj nedostajati oko 240.000 zdravstvenih delatnika'', naglasio je on, ističući da će Vlada nastojati osigurati bolje uvjete rada medicinskih radnika.

Na pitanje kako napreduju pregovori sa sindikatima o zaključivanju granskog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva u SBŽ-u, Grubešić je rekao da su pregovori tek otvoreni, ali da sindikati nisu pristali na prijedlog o sedam i pol sati dnevnog radnog vremena, fiksnim koeficijentima, te povećanju satnice sa dvije na 2,10 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close