Pačići mali

HBŽ: Počinje nastava, sela bez đaka

Sci-Tech / Flash | 24. 08. 2015. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola na području Hercegbosanske županije počinje u ponedjeljak, 7. rujna'', priopćeno je iz Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a.

Iz tog ministarstva obavještavaju roditelje polaznika u prvi razred osnovne škole da je potpisan Ugovor s nakladnicima o nabavi besplatnih udžbenika za sve prvašiće u Hercegbosanskoj županiji te Ugovor o nabavi udžbenika za djecu u stanju socijalne potrebe od II. do V. razreda.

Naime, ministarstvo je u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu osiguralo 25.000 KM kako bi sve prvašiće početkom nove školske godine dočekali besplatni udžbenici na školskim klupama. Isto tako, osigurani su udžbenici za djecu u stanju socijalne potrebe od II. do V. razreda na temelju podataka dobivenih od centara za socijalni rad, a za tu namjenu osigurano je 22.500 KM.

Inače, prema podacima Službe za društvene djelatnosti i opću upravu općine Tomislavgrad u prvi razred devetogodišnjega obrazovanja u školsku 2015./ 2016. u prvom roku upisano je 160 učenika, što je za 31 učenika manje nego u prethodnoj školskoj godini.

Kako je za Fenu kazao pomoćnik načelnika Službe za društvene djelatnosti Bože Kovačević, trend smanjenja upisa djece u prve razrede se nastavlja, uspoređujući s time podatak iz 2014. godine kada je broj upisane djece bio 191, odnosno iz 2012. godinu kada je bilo upisano 231 prvašić.

''Dodatnu zabrinutost za sve manji broj upisane djece daje podatak da neka naselja oko Tomislavgrada poput Eminova sela, Stipanjića i Crvenica uopće nemaju polaznika za prvi razred predstojeće školske godine, što prethodnih godina nije bio slučaj'', naglasio je Kovačević.

Inače, nedavno je načelnik Općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, izjavio kako su priče o iseljavanju preuveličane te kako se u tu općinu čak bilježi i povratak.

Kopirati
Drag cursor here to close