404 Plane Not Found

Hakeri 'Cyber Halifata' napali stranicu Malaysia Airlinesa

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2015. u 12:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cyber kriminalci danas su hakirali služenu web stranicu malezijske aviokompanije Malaysia Airlinesa pozvavši se na terorističku organizaciju ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa koja se naziva "Cyber halifat" preusmjerila je portal www.malaysiaairlines.com na "404-Plane not found", što u prevodu znači "Zrakoplov 404 nije pronađen". Umjesto online opcija za prijavu na let i rezervacije, pojavila se slika guštera odjevenog u smoking, ispod koje je pisalo: "Hakirao Tim guštera - službeno Cyber kalifat".

Ispod je također pisalo "pratite Cyber halifat na Twitteru" dok je na tražilici ostavljena poruka "ISIS će prevladati", koja je ubrzo nestala.

Korisnici koji su birali link ispod slike guštera bili su preusmjeravani na Twitter korisnika @lizardmafia, koji je objavio seriju besmislenih poruka.

Mediji su objavili kako je "Tim guštera" zapravo ista grupa koja je odgovorna za napade na PlayStation Network i Xbox Live koji su se desili za Božić.

Malaysia Airlines, aviokompanija koja se još uvijek nije oporavila od tragičnih nesreća prošle godine, putem Twittera se ispričala korisnicima za neugodnost i zatražila od njih da se logiraju na alternativne web-stranice.

Malaysia Airlines je priopćila kako web stranica nije hakirana, već da je server za domenu (DNS) bio ugrožen i preusmjeren.

Aviokompanija je dodala da su serveri koji sadrže osjetljive informacije o korisnicima usluga i dalje netaknuti i da ne postoji mogućnost da se do njih dođe. U priopćenju se dodaje da će web stranica ponovo biti u upotrebi u roku od 22 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close