Slovenija

GSS na međunarodnoj obuci potražnih pasa za rad na lavinama

Sci-Tech / Flash | 14. 02. 2015. u 07:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji ugledne Slovenske asocijacije EVRPL iz Ljubljane,na Vogelu je održana međunarodna obuka potražnih pasa za rad na lavinama.

Obuci je prisustvovalo 35 pripadnika HGSS Hrvatske, GSS Italije, GRS Slovenije-domaćini i pripadnici GSSuBiH-dva potražna tima HGSS Mostar.

Međunarodni instruktor za obuku pasa Borut Modrič vodio je ovaj vrlo zahtjevni tečaj koji se odvijao na 2000 m n/v,gdje su 4 dana potražni psi učili kako pronaći zatrpanog lavinom.

Nakon ove uspješne obuke,u povratku timovi GSS-a odmah nastavljaju aktivnost na Riječkom Platku, gdje se ovog vikenda odvija službeni trening HGSS Hrvatske za potrage sa psima na lavini.

Lavine su sve veći problem za planinare i turiste,kako u alpskim zemljama, tako i u našim planinskim područjima, te je brzina pronalaska zatrpanog u lavini od presudnog značaja za preživljavanje istog. Od 15-30 minuta je maksimalno vrijeme pronalaska i otkopavanja unesrećenog pod lavinom gdje možemo očekivati da ćemo naći živog čovjeka, zato su dobro trenirani potražni psi nezamjenjivi zbog brzine pronalaska i njihove pokretljivosti na lavini, priopćio je GSS.

GSSuBiH ulaže velike napore da educira svoje spasioce u skladu s europskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close