Medicinska narukvica

Googleov novi gadget mogao bi spašavati živote

Sci-Tech / Flash | 25. 06. 2015. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google posljednjih godina velike količine novca ulaže u medicinu te u ovoj kompaniji žele poboljšati zdravstveni sustav i ljudima omogućiti što duži život (prema nekim medijskim natpisima, njihov šef Larry Page želio bi živjeti – zauvijek).

Njihov posljednji projekt koji bi ljudima trebao pomoći u uspješnijem praćenju zdravstvenog stanja ljudi, a u budućnosti bi mogao spašavati živote, jest eksperimentalna narukvica koja će prikupljati brojne zdravstvene podatke korisnika, piše Zimo.co.

Ovaj gadget razvila je ekipa u tajnom Google X laboratoriju u kojem se stvaraju 'ideje budućnosti' koje bi mogle promijeniti svijet, a narukvica može mjeriti otkucaje srca, puls, temperaturu kože, ali i upozoravati na neke vanjske uvjete poput prejakog sunca i slično.

Namijenjena je prvenstveno liječenju pacijenata te će ove informacije omogućiti doktorima praćenje zdravstvenog stanja pacijenata kada nisu pod njihovim nadzorom i pomoći u bržim postavljanjima dijagnoza i sprječavanju nekih bolesti, tako da bi ova narukvica u budućnosti mogla spašavati živote jer će doktori moći na vrijeme otkriti neke bolesti i izliječiti ih u ranom stadiju, prije nego se razviju.

Googleov uređaj vjerojatno se neće moći nabaviti na tržištu, već će ga se moći koristiti samo kao medicinski uređaj koje će doktori prepisati pacijentima, a Google će na obradi podataka koje dobiju (kada i ako dobiju dopuštenje od regulatornih tijela u SAD-u i u Europi) raditi s farmaceutskim kompanijama.

Iako danas na tržištu imamo brojne pametne satove i narukvice za praćenje sportskih aktivnosti koje također prate otkucaje srca, puls i slično, na The Vergu napominju kako ti gadgeti ipak ne daju dovoljno precizne informacije koje su potrebne u medicini, prenosi Zimo.co.

Osim ovog uređaja, Google još od ranije surađuje s kompanijom Novartis na razvoju pametnih kontaktnih leća koje mjere glukozu, što je bitno za dijabetičare, a pokrenuli su i projekt Baseline putem kojeg žele saznati kako se ponaša ljudsko tijelo kada je u potpunosti zdravo, odnosno neki su ovaj projekt opisali kao potragu za savršenim čovjekom.

Kopirati
Drag cursor here to close