Google odao počast Heinrichu Hertzu

Sci-Tech / Flash | 22. 02. 2012. u 09:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih znanstvenika moderne civilizacije i čovjek kojem dugujemo megaherce i gigaherce dobio je danas svoju „zvjezdicu" na virtualnoj „stazi slavnih", i to u obliku već tradicionalnog Googlovog doodla.

22. veljače obilježava točno 155 godina od rođenja Heinricha Hertza, rođenog u Hamburgu 1857. godine, kojemu se internetski gigant na ovaj način odlučio odati počast kakvu zasiurno zaslužuje.

Animirani doodle svojevrsni je homage Herzovom postignuću i činjenici da je bio prva osoba na svijetu koja je uspješno dokazala postojanje elektromagnetskih valova, zaslužnih za radio, televiziju, mobitele i radare, bez kojih bi nam svakodnevni život bio naprosto nezamisliv, piše metroportal.

Jedinica SI sustava hertz nazvana je upravo po njemu, a označava jedan ciklus kroz sekundu vremena, a koristi se i danas u mjerenju bežične komunikacije i snage procesora, kakvog ima i vaše računalo s kojeg čitate ovaj članak.

 

Nakon Michelsonovog eksperimenta 1881. (prethodnik Michelson-Morleyeva eksperimenta iz 1887.) koji je dokazao nepostojanje etera, Hertz je preformulirao Maxwellove jednadžbe i došao do novog otkirća. Tijekom eksperimentiranja otkrio je da elektro-signali mogu putovati kroz zrak, kao što su pretpostavili James Clark Maxwell i Michael Faraday, i to je bila baza za otkiriće i izradu radia. Otkrio je i fotoelektrični efekt (koji je kasnije objasnio Albert Einstein) kada je primijetio da je električki nabijeno tijelo gubi naboj ako je izloženo djelovanjuultraljubičastog zračenja.

Hertz je preminuo od trovanja krvi u Bonnu kada je imao 37 godina.

Njegov nećak Gustav Ludwig Hertz dobio je Nobelovu Nagradu, a Gustavov sin Carl Hellmuth Hertz otkrio jeultrazvuk.

 

Kopirati
Drag cursor here to close