Nikad je nije ni bilo

Google objasnio zašto nema Palestine na Google Maps

Sci-Tech / Flash | 15. 08. 2016. u 10:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon peticije koju su potpisale desetine tisuća ljudi sa zahtjevom da Google ponovo postavi mapu Palestine, kompanija je odgovorila da naziva Palestina nikada nije ni bilo na Google Maps.

Međutim, sa mape su nestali nazivi Zapadna obala i pojas Gaze. “Radimo brzo da vratimo te nazive nazad u to područje”, rekao je glasnogovornik Googlea, prenosi Endgadget.

Na mapi se sada vidi isprekidana linija koja označava palestinske teritorije i gradovi se na njima definiraju kao palestinski ako se klikne na njih.

Wikipedia na Google Maps opisuje Palestinu kao “de iure suverenu državu”, što je termin koje UN korist od 2013. godine. Palestina je krajem 2012. godine proglašena državom nečlanicom promatračem u svjetskoj organizaciji, prenosi N1.

Iako Google nije nikada koristio i zato nije mogo ukloniti naziv Palestina, mnogi korisnici društvenih mreža i glavne medijske kuće vjerovale su da jeste. To je izazvalo žestoko protivljenje i navelo Forum palestinskih novinara da traži ispriku.

U peticiji koju je pripremio Zack Martin osuđuje se izostavljanje Palestine sa mape kao ozbiljna uvreda Palestinaca. Broj potpisnika peticije znatno se povećao u posljednjih nekoliko dana nakon priopćenja Foruma palestinskih novinara koje je potaknulo kampanju protiv Googlea.

“To je dio izraelskog plana da se ustanovi njegov naziv kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvijek”, navodi se u priopćenju koji je prenijela web stranica Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

Kopirati
Drag cursor here to close