Oproštaj od 2016.

Godina u kojoj su solarni paneli postali jeftiniji od fosilnih goriva

Sci-Tech / Flash | 27. 12. 2016. u 17:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok brojni znanstvenici vode žestoke i burne rasprave oko toga koliko je umjetna inteligencija potrebna ili opasna, mnogi su zaboravili da je jednako važna, ako ne i važnija tema za kompletno čovječanstvo - priča o energiji.

Odnosno o izvorima energije, koji nam s jedne strane osiguravaju da tehnologija može funkcionirati, ali s druge strane već desetljećima donose i zagađenje koje je postalo sve veći problem s tendencijom da takav i ostane.

Jedno od rješenja su svakako i takozvani obnovljivi izvori energije, no kad god se potegne priča o energiji iz sunca ili vjetra, kao protuargument i objašnjenje zašto takvi izvori nisu široko dostupni pojavi se prevelika cijena i visoka ulaganja s predugim rokom isplativosti. Ipak, čini se da se vremena polako, ali sigurno mijenjaju..., piše Zimo.co.

Naime, World Economic Forum (Svjetski ekonomski forum) objavio je vrlo detaljno izvješće u kojem se navodi kako su, primjerice, solarni paneli u 30 svjetskih zemalja postali jednako isplativi ili isplativiji u odnosu na klasične izvore energije i fosilna goriva, kao što su ugljen, zemljani plin i slični...

Ovdje se, naravno, podaci odnose na troškove proizvodnje i implementacije kod samih proizvođača, no već i sam ovaj podatak je i te kako vrijedan pažnje jer bi mogao označiti prekretnicu za sve nas. "Obnovljivi izvori energije dosežu svoj vrhunac, kada je u pitanju široka primjena", rekao je Michael Drexler, voditelj sektora za infrastrukturu i razvoj ulaganja unutar WEF-a. "Ne radi se samo o komecijalno održivoj opciji, nego uvjerljivoj, čvrsto, stabilnoj i isplativoj dugoročnoj investiciji".

Kopirati
Drag cursor here to close