1,7 % manje

Globalna isporuka telefona i dalje u padu

Gartner u najnovijem izvještaju navodi kako je pad isporuka pametnih telefona zabilježen i tijekom drugog tromjesečja 2019. godine, iako je u navedenom razdoblju isporučeno 368 milijuna primjeraka.
Sci-Tech / Flash | 29. 08. 2019. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gartner Research objavio je najnovije izvješće vezano uz isporuku pametnih telefona tijekom drugog tromjesečja 2019. godine. Izvješće je pokazalo kako je unatoč isporuci 368 milijuna primjeraka ipak zabilježen pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Naime, Gartner navodi kako je tijekom drugog tromjesečja 2019. godine isporučeno 1,7% manje pametnih telefona nego u istom razdoblju 2018. godine. Unatoč tomu Samsung je uspio zadržati prvo mjesto na ljestvici najvećih proizvođača mobitela, a kojeg je zadržao zahvaljujući udjelu od 20,4%, odnosno isporuci više od 75 milijuna pametnih telefona tijekom drugog tromjesečja 2019. godine, piše Bug.hr.

Drugo mjesto ljestvice i dalje drži Huawei, 15,8% udjela i sa više od 58 milijuna isporučenih uređaja. Na trećem mjestu nalazi se Apple koji je u navedenom razdoblju isporučio više od 38 milijuna pametnih telefona i time zaradio 10,5% udjela na tržištu.

U prvih pet nalaze se još i Xiaomi i Oppo koji su isporučili više od 33, odnosno 28 milijuna uređaja, što im je osiguralo udjele od 9.0% (Xiaomi) i 7,6% (Oppo) na tržištu pametnih telefona. Ostali proizvođači ukupno su isporučili više od 134 milijuna uređaja koji čine 36,7% tržišta.

Gartner navodi kako je ovo tromjesečje bilo posebno naklonjeno Samsungu, jer je ova južnokorejska tvrtka po prvi put nakon šest uzastopnih tromjesečja u kojima su bilježili pad isporuke, ostvarila rast, a sve zahvaljujući povećanoj potražnji uređaja iz serije Galaxy A. Ništa lošije nije prošao ni Huawei koji je svoj udio na globalnom tržištu povećao s 13,3 na 15,8%, piše Bug.hr.

Izvor navodi kako se tijekom drugog tromjesečja 2019. godine najviše pametnih telefona prodalo na kineskom tržištu, oko 101 milijun. To je ujedno i povećanje od 0,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvješće je moguće detaljnije proučiti OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close