TBC

Gimnazijalci oboljeli od tuberkuloze

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2016. u 17:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod nekoliko učenika novopazarske Gimnazije dijagnosticirano je oboljenje tuberkuloza (TBC), potvrdili su danas predstavnici škole i Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJNP). Lokalni dužnosnici najavljuju preventivne mjere, a liječnici ističu da nema razloga za paniku jer kakao navode pad imuniteta kod osoba je glavni razlog da se oboli od TBC-a.

Novi Pazar je endemsko područje i po broju oboljelih, od nekada zvanog "verema", među prvima u Srbiji. U tom gradu najčešće obolijevaju mladi od 15 do 29 godina. Medicinski stručnjaci ističu da je kašalj jedan od glavnih simptoma tuberkuloze i da se ona liječi u roku od dva mjeseca.

Direktor Gimnazije Nermin Dražanin je izjavio da se prvi slučaj oboljelog učenika od tuberkuloze pojavio prije tri tjedna, i da su, nakon obavještenja od strane zdravstvenih ustanova da je nekoliko učenika pod opservacijom, poduzeli mjere i obavijestili roditelje.

"Sve učenike smo uputili na provjeru i preglede, također njihove roditelje i nastavnike koji su bili u kontaktu sa tim učenicima. Tada nije dijagnosticiran ni jedan slučaj, a nakon dvije nedjelje, priopćeno nam je da se javilo još dva slučaja", rekao je Dražanin dodavši da prema službenim podacima u Novom Pazaru godišnje oboli više 50 osoba od tuberkuloze.

Direktor novopazarske Gimnazije nije mogao potvrditi navode na društvenim mrežama da su učenici oboljeli od TBC-a zbog korištenja nargila, sve popularnijih u regiji kod mlađe populacije.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJNP) Šefadil Spahić, je rekao da se svake godine, u razdoblju od 2003. do 2007., registrira od 50 do 56 novooboljelih, a da je taj broj u sljedećim godinama bio u padu, pa je godišnje bilo registrirano između 48 i 49 pozitivnih na TBC.

Kopirati
Drag cursor here to close