?????? ?????

Galić: Nisam dao nikakva jamstva u vezi s modelom pohađanja nastave na srpskom jeziku

Sci-Tech / Flash | 04. 03. 2016. u 15:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić demantirao je danas tvrdnje Slaviše Mihajlovića, član SNSD-a i potpredsjednika Skupštine Hercegbosanske županije, da su dana jamstva o modelu pohađanja nastave na srpskom jeziku u toj županiji.

Naime, u današnjem članku pod naslovom „Livanjski kanton uvodi srpski jezik u škole“ Mihajlović je, kako tvrdi Galić, naveo da su intenzivirani pregovori o novom zakonu o udžbenicima u Hercegbosanskoj županiji, te da će se srpski zastupnici do kraja zalagati za usvajanje preporuka koje je naložio Ustavni sud BiH, a koje se tiču pohađanja nastave na materinjem jeziku i ćiriličnom pismu.

- Resorni ministar Petar Galić uvjerio nas je da će se ispoštovati svi naši prijedlozi, a sporno je ostalo tek tijelo koje bi odobravalo tiskanje udžbenika, odnosno koje bi radilo njihovu recenziju - navodi su Mihajlovića.

Međutim, ministar Galić u današnjem priopćenju za javnost demantira Mihajlovićevu izjavu te ističe kako nije dao nikakava jamstva.

- Nikakva jamstva nisam dao o modelu pohađanja nastave bilo kojeg materinjeg jezika jer je riječ o procesu koji se mora voditi kroz strukturni i stručni dijalog uz potpuno uvažavanje nastavnog plana i programa, organizacije nastavnog procesa u HBŽ-u, materijalnih mogućnosti te zakonskih i podzakonskih propisa. Pitanja rada i sastava tijela koje bi odobravalo tiskanje školskih udžbenika bit će regulirana zakonom o udžbenicima što je tehničko pitanje – navodi Galić, te dodaje kako Mihajlović, ili ne razumije područje obrazovanja i udžbeničke politike, ili nema viziju kako bi složena obrazovna i udžbenička politika trebala izgledati.

- U svakom slučaju, za razliku od obrazovne politike manjeg entiteta u kojemu učenici hrvatske nacionalnosti nemaju ni prava ni jamstva vezana za hrvatski jezik, nacionalnu skupinu predmeta i vjeronauk, u općinama HBŽ-a učenici već godinama uče srpski jezik, ćirilično pismo, a vjeronauk se neometano odvija čak i za samo jednog učenika po školi – navodi ministar Galić.

On smatra kako su Mihajlovićeve izjave samo potvrda da se već krenulo s predizbornom kampanjom.

- To mu pravo nitko ne može osporiti, ali kampanju raditi na obmanama nije niti korektno, niti etično - poručuje Galić u priopćenju za javnost.

(FENA) G.P.

Kopirati
Drag cursor here to close