MeteoAlarm i u BiH

FHMZ: BiH neće više biti siva mrlja, ravnopravno će se pojavljivati na upozorenjima

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2014. u 16:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru IPA projekta "Izgradnja otpornosti na katastrofe u zemljama zapadnog Balkana" u Sarajevu se odvijaju završne dvodnevne aktivnosti na dizajnu regionalnog sustava ranog upozoravanja na različite katastrofe prouzrokovane meteorološkim i hidrološkim pojavama.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu danas su održani radni sastanci posebnog tima Svjetske meteorološke organizacije sa ekspertima Zavoda i predstavnicima vodoprivrednih agencija.

Cilj je analiza postojećeg stanja uzimajući u obzir četiri osnovne komponente sistema ranog upozoravanja, i to: detekcija, monitoring i prognoziranje katastrofa, analiza rizika i korištenje tih informacija za pripremu i planiranje aktivnosti za slučaj katastrofa, distribucija upozorenja koju treba da vrše državni organi i aktiviranje planova u slučaju vanrednih okolnosti radi pripreme i odgovora na njih.

U srijedu, 19. veljače u Ministarstvu sigurnosti BiH će se održati okrugli sto, zajednički sastanak predstavnika svih relevantnih organizacija odgovornih za Sustav ranog upozoravanja: Ministarstva sigurnosti BiH, Civilnih zaštita Federacije BiH i Republike Srpske, entitetskih vodoprivreda i entitetskih hidrometeoroloških zavoda.

Kraj ovih dvodnevnih aktivnosti postat će službena svečanom ceremonijom „lansiranja“ MeteoAlarma u Bosni i Hercegovini. Tim činom na mapi Europe naša zemlja više neće biti siva mrlja, već će se, ravnopravno sa druge 33 zemlje, pojavljivati sa upozorenjima na opasne hidrometeorološke pojave, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close