Zabrana skidanja

Facebook predstavio novi alat koji će spriječiti krađu profilnih fotografija

Sci-Tech / Flash | 23. 06. 2017. u 12:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook i dalje ima problema s lažnim profilima na svojoj mreži te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju s Fejsa ili interneta i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba.

Krađa i iskorištavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega dio žena ne želi stavljati svoje profilne fotografije jer su u strahu da će ih netko zloupotrebljavati.

Zuckerberg i ekipa pronašli su rješenje i za taj problem te su predstavili dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija.

Treba napomenuti kako su ove opcije trenutno predstavljene samo za indijsko tržište, no iz kompanije kažu kako bi uskoro mogle postati dostupne i korisnicima drugih zemalja.

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućit će druge korisnike ove mreže u preuzimanju, dijeljenju ili slanju profilne fotografije putem Facebookovih poruka. Ovakve zaštićene fotografije imat će plavi okvir kao obavijest da je riječ o fotografiji za koju ne želite da ju drugi skidaju i dijele putem interneta, piše Zimo.co.

Također, posljednja verzija Facebookove aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći "prevariti" ovu opciju i umjesto downloada fotografije, napraviti screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrijebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jest korištenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će netko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata.

Indija je iznimno patrijarhalna zemlja u kojoj su seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama veliki problem, a Aarati Soman iz Facebooka napominje kako su takav patrijarhalni način razmišljanja i ponašanja na sličan način prisutni i u online svijetu.

Iako nema previše konkretnih i preciznih informacija o zlostavljanju žena u Indiji putem interneta, jasno je da je ono rašireno, a u Facebooku se nadaju kako će im novopredstavljeni alat pomoći kako bi se zaštitile barem na ovoj mreži.

Kopirati
Drag cursor here to close