Nevjerojatne razlike

Evo koliko iznosi cijena iPhonea u različitim zemljama

Sci-Tech / Flash | 19. 08. 2015. u 13:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka prodaje iPhonea 2007. godine, ovaj Appleov gadget na udaru je kritika zbog njegove cijene. Iako je danas cijena nekih top modela konkurentskih kompanija slična, a telefoni se uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora s mobilnim operaterima (i nekad uz otplatu na rate) mogu kupiti puno jeftinije – standardna cijena u SAD-u je 200 dolara (uz ugovor).

Na Business Insideru objavili su zanimljivu infografiku o cijenama iPhonea u brojnim zemljama svijeta napravljenu na temelju informacija iz srpnja ove godine koja ukazuje na velike razlike u cijenama istog modela Appleovog telefona (riječ je iPhoneu 6) u različitim zemljama, piše Zimo.co.

Tako je cijena iPhonea u Brazilu (koja je viša od 1,100 dolara) skoro dvostruko veća u odnosu na cijenu u SAD-u (649 dolara), a zanimljivo je vidjeti i kakav je odnos cijene iPhonea i godišnje prosječne zarade kućanstava, odnosno koliko iPhonea može kupiti jedno kućanstvo tijekom godine dana.

Cijena jednog iPhonea u SAD-u tako iznosi 1,6 posto od prosječne godišnje zarade kućanstva te od cjelokupne godišnje zarade Amerikanci mogu kupiti 63 iPhonea godišnje (ako bi novac trošili samo na kupovinu Appleovih telefona).

Najgora situaciju je u Indoneziji u kojoj se za jedan otključani iPhone treba izdvojiti skoro 40 posto prosječne godišnje zarade, a s novcem koji kućanstvo zaradi tijekom cijele godine mogu si kupiti samo dva iPhonea 6, čija cijena u toj zemlji iznosi 863 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close