SKB Mostar

Euromelanoma day obilježen u HT Eronetu-u

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2017. u 11:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake se godine povodom obilježavanja Euromelanoma daya podsjećamo važnosti prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože.

To je svakako prepoznato i u HT ERONET-u, te je u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti SKB-a Mostar organizirao pregled svojih djelatnika.

Odazvalo se gotovo 200 zaposlenih, a važno je napomenuti kako će svi oni koji su pregledani i upoznati s načinima prevencije to prenijeti članovima svojih obitelji, prijateljima i poznanicima, priopćeno je.

Prof. dr. Dubravka Šimić je ovim povodom kazala: “Posebno nam je zadovoljstvo prepoznavanje prevencije melanoma koje radimo u Mostaru već pet godina, a koje se istovremeno provodi u 33 europske države pod pokroviteljstvom Europske akademije dermatologije i venerologije. Volimo naglasiti važnost ranog prepoznavanja ovog najzloćudnijeg od svih zloćudnih tumora, koji odstranjen pravovremeno za oboljelog znači život. Nažalost se u našem podneblju s velikim brojem sunčanih dana u godini, a samim tim i jakim UV zračenjem, melanomi dijagnosticiraju u kasnoj fazi bolesti, stoga smo prema statističkim podacima pri dnu europske ljestvice kad je riječ o preživljavanju i debljini tumora. Deblji tumori znače i lošiju prognozu bolesti. Akcijom besplatnih pregleda učimo populaciju praćenju pigmentnih promjena, samopregledima kože, pravovremenom javljanju dermatologu kod uočavanja bilo kakve promjene na već postojećim nevusima i pravovremenom otklanjanju atipičnih promjena. Opekotine nastale u djetinjstvu su važan čimbenik promjene nevusa pa se zaštita mora provoditi od rane mladosti, ne samo kremama sa zaštitnim faktorima nego i ne izlaganjem suncu u kritično razdoblje dana. Svakako se želimo zahvaliti svima onima u HT ERONET-u koji su prepoznali važnost i omogućili provođenje akcije u kojoj su sudjelovale i dr. med. Anita Gunarić i dr. med. Marina Prlić.“

U ime HT ERONET-a, ovu je akciju pohvalila i Misijana Brkić- Milinković, koja je kazala: „Ide ljeto, sezona sunčanja, pa je ovo idealno vrijeme provjeriti u kakvom je stanju naša koža. Preventiva je uvijek najbolja zaštita i upravo ovakvim, preventivnim pregledima, eventualan problem s mladežima/kožom može se na vrijeme spriječiti. Inače, za naše djelatnike planiramo, u razdoblju koje slijedi, organizirati još neke preventivne preglede, poput mamografije za žene i sl.“

Kopirati
Drag cursor here to close