Odmah nakon lansiranja

Eksplodirala raketa koja je nosila 2,2 tone i opreme na ISS

Sci-Tech / Flash | 29. 10. 2014. u 07:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah nakon lansiranja eksplodirala je raketa Antares američke kompanije Orbital Sciences koja je nosila kapsulu Cygnus bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Lansiranje iz svemirskog centra u Wallopsu, na obali Virginije izravno je prenosila NASA-ina televizija.

NASA je u kratkom priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici rekla da se 'odmah nakon polijetanja dogodio kvar' i najavila je da će više informacija objaviti čim to bude moguće.

Ovo je bilo prvo noćno lansiranje rakete Antaresa i treća misija opskrbe ISS-a uz pomoć Cygnusa, navodi Orbital. Cygnus je trebao dopremiti 2,2 tone hrane i opreme za znanstvena istraživanja na ISS-u. Lansiranje je u ponedjeljak bilo odgođeno za 24 sata zbog prisutnosti broda u Atlantskom oceanu, unutar sigurnosne zone u kojoj je zbog lansiranja zabranjena plovidba.

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekunda nakon lansiranja te kako pada na lansirnu rampu, dok se uvis diže vatrena kugla nastala tijekom eksplozije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close