Zaštićena komunikacija

Egipat i Emirati pokušavaju blokirati aplikaciju za chat ''Signal''

Sci-Tech / Flash | 27. 12. 2016. u 13:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Egipta prije nekoliko su dana blokirale pristup popularnoj i vrlo sigurnoj mobilnoj aplikaciji za komunikaciju, Signal. Novinari i aktivisti u tim zemljama, koji su i najčešći korisnici Signala jer ne žele da im vlasti prisluškuju komunikaciju, prijavili su da je nisu u mogućnosti koristiti.

No, potom je ova aplikacija dobila nadogradnju u kojoj je omogućeno zaobilaženje blokade kakva je na snazi u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Trenutačno, dakle, Signal se može koristiti u ovim zemljama, ali pitanje je do kada. Tamošnje vlasti, naime, ne žele da njihovi stanovnici komuniciraju sigurnim kriptiranim kanalima pa bi mogli pojačati blokadu, javlja Bug.hr.

Iz kompanije Open Whisper Systems, koja je izradila Signal, kažu da promet ostvaren putem njihove aplikacije sada skriva svoje porijeklo, tj. tehnikom nazvanom domain fronting maskira se kao običan (HTTPS) upit prema serverima na adresi Google.com.

Žele li sada cenzori u nekim državama dokinuti mogućnost sigurne komunikacije morat će blokirati pristup do cijelog Googlea. Signal s ugrađenom tehnologijom zaobilaska blokade dostupan je za Android, dok je odgovarajuća inačica za iOS za sada još u beti.

U Emiratima i Egiptu, inače, najpopularnija aplikacija za dopisivanje je WhatsApp koji također koristi end-to-end enkripciju, pa nije sasvim jasno zašto su se cenzori sada okomili baš na Signal.

Kopirati
Drag cursor here to close