Internet trgovina

eBay slavi 20-ti rođendan

Sci-Tech / Flash | 03. 09. 2015. u 15:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranica za aukcijsku kupoprodaju eBay koja je bila prekretnica u internetskoj trgovini slavi dvadeset godina postojanja.

Sve je počelo neispravnom laserskom igračkom. To je bio predmet koji je stavljen na prodaju 3. rujna 1995. na stranici AuctionWeb koju je osnovao tada 28-godišnji Pierre Omiyadar. Samo dan kasnije stigla je prva ponuda, a igračka je prodana za 14.83 dolara.

Godinu dana kasnije Omiyadar je shvatio da mu treba pomoć, zaposlio je prvog radnika i promijenio naziv stranice u eBay.

Tijekom godina eBay je rastao paralelno sa širenjem interneta, a danas u svakom trenutku na stranici ima oko 800 milijuna ponuda.

Među neobičnim transakcijama ističu se sendvič s topljenim sirom koji je navodno imao obris Djevice Marije, par levisica iz 1880. godine, rijedak strip o Supermanu i papin automobil. Spomenuti sendvič prodan je za 28 000 dolara, traperice su otišle za 46 532 dolara, a golf koji je vozio Benedikt XVI. prije nego što je izabran za papu kupila je američka kockarnica za 212 tisuća dolara. Strip je prodan za zapanjujućih 3,2 milijuna.

Najveću cijenu ikad na eBayu postigla je jahta prodana za 168 milijuna dolara koju je kupio ruski tajkun Roman Abramovič.

Inače, eBay je 1998. godine izašao na burzu. Početna cijena dionice bila je 18 dolara i već prvog dana skočila je na 47, a Pierre Omiyadar je preko noći postao milijarder.

Kopirati
Drag cursor here to close