nezajedništvo

Dvije škole pod jednim krovom nisu dobre za buduće genereracije

Sci-Tech / Flash | 20. 01. 2016. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović posjetio je šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moore-a s kojim je razgovarao o stanju u obrazovanju u FBiH kao i o budućoj suradnji na zajedničkim projektima.

Potpredsjednik Dunović istaknuo je da u ovoj godini planira realizirati aktivnost koja će se ogledati u poboljšanju obrazovanja u Federaciji BiH, posebno se fokusirajući na pitanje 'dvije škole pod jednim krovom'.

S obzirom na to da je obrazovanje jedan od prioriteta djelovanja Misije OSCE-a u BiH, potpredsjednik Dunović je predložio zajedničku suradnju u rješavanju nekih od gorućih pitanja na polju obrazovanja u BiH.

Cijeneći dosadašnje napore OSCE-a da ukaže na potrebu da se što prije pronađe trajno rješenje za pitanje 'dvije škole pod jednim krovom', potpredsjednik Dunović je se složio da ovo pitanje treba što prije riješiti.

''Nažalost, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti nema direktne ingerencije nad obrazovnim sustavom, ali smatram da svi zajedno možemo učiniti nešto da se kompletan obrazovni sustav ujedini i poboljša. Ne samo da su ove škole neustavne, one nisu dobre za buduće genereracije koje se ovim načinom funkcioniranja obrazovnog sustava, od malih nogu, uče nezajedništvu. Na ovaj način vrši se segregacija i podjela na bilo kojoj osnovi među djecom'', istakao je Dunović.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Jonathan Moore kazao je da je spreman na zajedničku suradnju kako bi se pronašla dugoročna rješenja, jer su djeca budućnost Bosne i Hercegovine i svi trebaju uložiti napore kako bi osigurali prosperitet za svu djecu u BiH.

Istaknuo je da je u sklopu svojih aktivnosti, u proteklom periodu sa svojim suradnicima posjetio neke od općina i mjesnih zajednica u FBiH u kojima postoje 'dvije škole pod jednim krovom' i naveo da u BiH postoje i pozitivni pomaci o ovom pitanju, i pozitivni primjeri koji pokazuju da lokalne zajednice rade dobre stvari kada su u pitanju izgradnja povjerenja i suživot.

Takav primjer, između ostalih, je i mjesna zajednica Bočinja, koju je zajedno sa svojim kolegama veleposlanicima, predstavnicima međunarodne zajednice, posjetio krajem prošle godine.

''Željeli smo skrenuti poozornost i javnosti i međunarodne zajednice na neke uspješne primjere i priče kojih ima u cijeloj BiH. Htjeli smo pokazati da narodi s ovih prostora, u ovom slučaju djeca, mogu funkcionirati u zajedništvu bez obzira na vjeru i naciju'', istaknuo je veleposlanik Moore.

Potpredsjednik Dunović i veleposlanik Moore također su dogovorili i buduću suradnju koja će se ogledati u organiziranju posjeta za djecu gradovima širom Bosne i Hercegovine, te će se fokusirati i na podizanje savjesti o problemu 'bijele kuge', odnosno pada nataliteta u našoj zemlji, priopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

Kopirati
Drag cursor here to close