Potrebno ukidanje

'Dvije škole pod jednim krovom': Djecu ne treba razdvajati po bilo kojem principu

Sci-Tech / Flash | 04. 04. 2016. u 14:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djecu ne treba razdvajati po bilo kojem principu, a osobito ne po nacionalnom, izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, nakon što je sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom posjetio dvije osnovne škole u Vitezu te razgovarao s članovima Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) o sustavu obrazovanja "dvije škole pod jednim krovom".

Dunović je novinarima kazao da određeni pomaci u ovoj oblasti ipak postoje, te je preporučio objedinjavanje uprava škola.

''Ukoliko to uradimo, onda pokazujemo spremnost da nađemo neko rješenje koje nije na fonu nametanja bilo čega. Moramo pronaći rješenje koje će biti na dobrobit djece, jer ako obrazujemo nove generacije na način da zaziru od drugog i drugačijeg, onda kao društvo imamo dugoročan problem'', kazao je Dunović novinarima.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je da je najvažnije da djeca dobiju kvalitetno obrazovanje i sve potrebne resurse.

''Fenomen 'dvije škole pod jednim krovom' je samo jedna faza k rješavanju pitanja obrazovanja. Vidimo puno uspjeha u Federaciji BiH, kada je u pitanju administrativno ujedinjenje škola, i to je način za štednju resursa i ulaganje u budućnost djece'', kazao je Moore.

Ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez istaknula je da princip školovanja "dvije škole pod jednim krovom" za nju ne predstavlja problem.

''Meni je problem kad djeca pohađaju školu u teškim uvjetima i kad nema stručno zastupljene nastave. Daljnji pomaci kada su u pitanju 'dvije škole pod jednim krovom' moraju ići korak po korak'', kazala je Čerkez.

Tema sastanka, kojem je domaćin bio premijer SBŽ-a Tahir Lendo, bila je i izgradnja srednjoškolskog centra u Travniku, što bi omogućilo izvršavanje sudskih odluka kojima je naložen povrat zgrade travničke Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Ranije je procijenjeno da će za ovaj projekt biti potrebno oko 12 milijuna KM, a novac bi zajednički trebali osigurati Vlada Federacije BiH i Vlada SBŽ-a.

''Svi znamo da su Federacija i županije u lošoj financijskoj situaciji, ali ne smijemo od toga odustati. Trebamo tražiti rješenja, a ne samo pričati o problemima'', kazao je potpredsjednik Federacije BiH, odgovarajući na pitanje novinara na koji način će biti riješen problem povrata imovine i izgradnje srednjoškolskog centra.

Ministrica Katica Čerkez kazala je da će Vlada SBŽ-a učinit sve da imovina bude vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

''Međutim, cilj nam je i da djeca Srednje mješovite škole, koja pohađaju nastavu u vrlo lošim uvjetima, dobiju daleko kvalitetniji smještaj jer to zaslužuju u 21. Stoljeću'', kazala je Čerkez.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore rekao je od postoji dobra namjera za povrat imovine Crkvi i izgradnju srednjoškolskog centra, ali da je za to potrebno mnogo novca i da vlade Federacije BiH i SBŽ-a trebaju pronaći partnere i načine da završe ovaj projekt.

U okviru posjete SBŽ-u, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore posjetili su i Katolički školski centar (KŠC) "Petar Barbarić" i Srednju mješovitu školu u Travniku, a planirana je i posjeta nekim od kompanija i Općini Travnik.

Kopirati
Drag cursor here to close