Hrvatska

Državne nagrade dobilo 29 znanstvenika

Sci-Tech / Flash | 29. 12. 2016. u 14:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom saboru predsjednik Sabora Božo Petrov i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić svečano su danas dodijelili ukupno 29 državnih nagrada za znanost za 2015. godinu.

Nagrade je dobilo ukupno 29 kandidata, od kojih je pet dobitnika nagrade za životno djelo, a 24 dobitnika su nagrađena godišnjom nagradom za znanstveno-istraživački rad.

"Molim vas da nagradu primite i kao najveće priznanje koje vam Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi, ali isto tako i kao poticaj da nastavite sa svojim znanstveno-istraživačkim radom“, poručio je tom prilikom Božo Petrov.

Predsjednik Sabora Božo Petrov kazao je kako su oba partnera u Vladi (Most i HDZ) složni u tome da je potrebno povećati izdavanja u obrazovanje već sljedeće godine.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić poručio je kako će za vrijeme svog mandata nastojati povećati podršku za znanost. Kazao je kako su u državnom proračunu za iduću godinu izdavanja za znanost povećana, te kako očekuje da će se višestruko uvećati i domaći izvori financiranja kao i EU fondovi.

Barišić je istaknuo kako su današnji dobitnici nagrada ostvarili značajna dostignuća gledano u svjetskim razmjerima te kako su njihovi znanstveni radovi objavljeni u najprestižnijim znanstvenim časopisima i bazama podataka.

Dobitnici nagrada za životno djelo su: Marijan Šunjić za prirodne znanosti, Igor Čatić za tehničke znanosti, Vjekoslav Jerolimov za područje biomedicine i zdravstva, Marija Ivezić za biotehničke znanosti te Soumitra Sharma za područje društvenih znanosti.

Nagrade za životno djelo popraćene su novčanim iznosom od 80.000 kuna (10.600 eura), državne nagrade za znanost iznosom od 33.000 kuna (4.400 eura), a za popularizaciju znanosti 23.000 kuna (3.060 eura).

Državne nagrade za znanost u ovakvom obliku Hrvatski sabor dodjeljuje od 1996. godine, dok se nagrade za znanstveno-istraživački rad dodjeljuju od 1960. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close