zagađujuće tvari

Druga epizoda zagađenja ove jeseni: Prekoračenja u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu

Sci-Tech / Flash | 03. 12. 2015. u 10:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka u Federaciji BiH nekoliko dana bilježe prekoračenja tolerantnih vrijednosti sumpordioksida i prašine u zraku u Tuzli, Lukavcu i Zenici, odnosno prašine i azotnih oksida u Sarajevu.

Ovaj trend je u skladu s prisutnom stabilnom atmosferskom situacijom koja pogoduje stagnaciji prizemnih slojeva zraka i nagomilavanju zagađujućih tvari, priopoćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Slična situacija se očekuje i u narednim danima, s tim što je najviše zagađenje tijekom noći i jutarnjih sati. Značajnijeg poboljšanja kvalitete zraka neće biti dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padavinama.

S obzirom da zima faktički još nije ni nastupila za očekivati je slična razdoblja i u naredna četiri mjeseca.

Mjerene koncentracije polutanata u zraku, osobito sumpordioksida, još uvijek ne dostižu vrijednosti kakve su dostizane proteklih zima, no razdoblje povećanog zagađenja je tek počeo.

Ovakve visoke koncentracije u kraćim vremenskim razdobljima ne predstavljaju veliki udar na zdravlje građana, međutim ukoliko se ponavljaju nekoliko dana njihov efekt na zdravlje se znatno pojačava.

Ovo je druga takva epizoda zagađenja ove jeseni. Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima.

Nadležne službe u općinama i županijama koji su pogođeni narušenim kvalitetom zraka imaju pravilnike i procedure u skladu s kojima treba da djeluju u slučaju stjecanja uslova za proglašenje stanja pripravnosti ili uzbune.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH napominju da pojava magle ne znači obvezno i visoko zagađenje.

Magla je prirodna pojava, pojašnjavaju, koja se razvija u sličnim uslovima kakvi pogoduju i zadržavanju polutanata u niskim slojevima atmosfere. Međutim, guste magle se normalno razvijaju i u mjestima u kojima je kvaliteta zraka nenarušena.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji BiH su domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i promet.

Kopirati
Drag cursor here to close