Ah ta Kina

Dronovima protiv prepisivanja

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2017. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Kini uvele su mjere visoke tehnologije protiv onih koji prepisuju na ispitima, dok milijuni srednjoškolaca polažu godišnji ispit Gaokao za prijem na sveučilište, koji je ključ za kasnije dobro zaposlenje.

Ulozi su visoki, a konkurencija jaka, pa neki đaci prepisuju na testu, prenosi Srna.

Đaci godinama koriste za prepisivanje i varanje bežične aparate maskirane u gumice za brisanje, pojase i satove. Neki koriste male slušalice preko kojih komuniciraju sa šaptačem, koji im pomaže izvan ispitne prostorije.

Ove inovacije prisilile su vlasti da unaprijede mjere protiv varanja.

U prostorijama gdje se održavaju ispiti postavljeni su detektori metala, uređaji za prepoznavanje lica i identifikaciju preko otisaka prstiju, a tu su i blokatori signala mobilne telefonije, bežični detektori, pa čak i dronovi.

Policija je prije početka ispita u utorak, 6. lipnja, uhitila 52 osobe širom zemlje. Prevaranti i njihovi suučesnici suočavaju se s kaznama od po sedam godina zatvora.

Sveučilišta u provinciji Šandong zabranili su studentima da napuštaju predavanja kako bi se spriječilo da neki od njih zauzmu mjesto đaka koji polažu ispit.

Varanje je raširenije na testovima koji uključuju višestruke odgovore, kao što su matematika i engleski jezik. Neki testovi, poput pisanja eseja, su teži za varanje.

Pisanje eseja je važan dio testa, a teme variraju od provincije do provincije. Teme su različite - od osnivanja Narodne Republike Kine do knjiga i automobila, tehnologije i poznavanja ekonomskih trendova.

Kopirati
Drag cursor here to close