lg nobel

Dodijeljeni šaljivi Nobeli za sve što je neuobičajeno

Sci-Tech / Flash | 23. 09. 2016. u 06:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici koji su proučavali utjecaj poliesterskih gaća na spolni život štakora, kako to izgleda kad čovjek živi životom jazavca, te kakav je svijet ako ga promatramo kroz noge, ovogodišnji su dobitnici nagrada Ig Nobel koje se dodjeljuju za znanstvene radove "smiješne" prirode i sumnjive svrhovitosti.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje u SAD na sveučilištu Harvard u jednoj od najljepših dvorana samog sveučilišta Sanders Theatre. Povodom dodjele organizira se gala večer, a sama ceremonija se odvija na isti način kao kod dodjele Nobelove nagrade, čak i samog Ig Nobela u pravilu dodjeljuju znanstvenici koji su uistinu dobili Nobelovu nagradu.

Svake se godine dodjeljuje deset Ig Nobelovih nagrada iz tradicionalnih disciplina fizike, kemije, fiziologije/medicine, književnosti i mira, ali i iz drugih disciplina kao javnog zdravstva, strojarstva, ekologije i raznih ad hoc kategorija, ako to okolnosti zahtijevaju. U iznimnim slučajevima Ig Nobelova se nagrada može dodijeliti i za događaje koji nisu objavljeni u obliku znanstvenih radova, kao npr. kada je Ig Nobel za ekonomiju dodijeljen propaloj investicijskoj banci Lehman Brothers ili Ig Nobel za kemiju naftnoj kompaniji British Petroleum nakon ekološke katastrofe u Karipskom moru.

"Nagrade se dodjeljuju za sve što je neuobičajeno", rekao je Marc Abrahams, urednik časopisa Annals of Improbable Research i domaćin dodjele, te dodao kako se gotovo sve ostale nagrade dodjeljuju se za nešto najbolje ili najgore.

Ig Nobel za proučavanje razmnožavanja dodijeljen je pokojnom Ahmedu Shafiku iz Egipta, koji je umro 2007. godine, i to za znanstveni rad iz 1993. godine, kojim je dokazivao da su štakori koji nose gaće od poliestera ili mješavine pamuka i poliestera manje spolno aktivni od onih koji radije biraju pamučno ili vuneno donje rublje ili, u skladu s uobičajenim navikama štakora, rublje uopće ne nose.

Prema tom istraživanju "elektrostatsko polje" koje stvara rublje od poliestera može imati ulogu u izazivanju impotencije. "Nikad nismo čuli da je itko toliko pozorno proučavao što se događa u spolnom životu štakora kad im navučete gaćice", rekao je Abrahams.

Ovogodišnju nagradu u kategoriji biologije podijelila su dvojica Britanaca s Oxforda, a Charles Foster nagrađen je za knjigu "Živjeti kao zvijer" u kojoj je opisao svoje eksperimente dok je pokušavao živjeti životom jazavca.

Inače, u samo jednom slučaju do sada, jedan je znanstvenik dobio i Ig Nobelovu i Nobelovu nagradu. Radi se o Andreju Gejmu, ruskom fizičaru, koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 2010. za studije na materijalu grafenu, a 2000. je dobio Ig Nobelovu nagradu jer je uzrokovao magnetsku levitaciju žabe.

Ponekad su eksperimenti koji su dobili Ig Nobelovu nagradu, donijeli i do bitnih poboljšanja životnih uvjeta u praksi. Tako je npr. Ig Nobelova nagrada za biologiju 2006. "za dokaz da je komarac malarije Anopheles Gambiae jednako privučen mirisom Limburger sira i mirisom ljudskih nogu", doveo je do razvoja vrlo efikasnih zamki protiv te vrste komarca i smanjenja broja slučajeva malarije u Africi.

Kopirati
Drag cursor here to close