Put

Do Marsa za 39 dana

Sci-Tech / Flash | 09. 04. 2015. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska agencija NASA gradi novi tip raketnog pogona kojim bi ljudi do Marsa mogli stići za samo 39 dana, umjesto za šest mjeseci, kako se to do sada procjenjivalo, prenosi Srna.

Kao partnera u ovom projektu NASA je odabrala teksašku kompaniju Ad Astra Rocket Company, koja treba razviti pogon VASIMR (Variable Specifios Impylse Magnetoplasma Rocket).

Ovaj motor uz pomoć elektromagnetskih valova jonizira i zagrijava gorivo, plinove poput argona ili ksenona, i pretvara ih u plazmu koja se potom ubrzava pomoću magnetnih polja.

Plin se prvo ubacuje u šuplji cilindar, u kojem se pomoću antene "bombardira" elektromagnetskim valovima koji zatim iz atoma izbacuju elektrone pa nastaje hladna plazma, sastavljena od jona i slobodnih elektrona.

U drugoj fazi elektromagnet sabija joniziranu plazmu kao što dizne sabijaju plinove u klasičnim raketnim motorima.

U dijelu motora poznatom kao ICH plazma se zagrijava na milijun stupnjeva Kelvina, što je 173 puta veća temperatura od one na površini Sunca, koja iznosi 5.778 Kelvina.

Posljednji dio motora usmjerava elektrone i jone u pravcu suprotnom od kretanja rakete brzinom od oko 50.000 metara u sekundi!

Novi pogon ne bi se koristio za polijetanje, odnosno za izlazak iz gravitacijskog "zagrljaja" i atmosfere Zemlje, već za ubrzanje na međuplanetarnom putovanju.

"To je raketa drugačija od svih dosadašnjih - raketa na plazmu", objašnjava dr. Franklin Chang Díaz, bivši astronaut i direktor kompanije.

U područjima bližim Zemlji i Suncu nove misije moći će koristiti solarnu energiju, dok će se na putovanjima dalje od Sunca prema Marsu koristiti nešto moćniji pogon, najvjerojatnije nuklearni.

U optimalnim uvjetima zamišljena raketa mogla bi do Marsa stići za samo 39 dana. To bi značajno smanjilo stres i opasnosti putovanja ljudske posade.

NASA je s kompanijom potpisala ugovor od deset milijuna dolara koji predviđa konstrukciju prototipa motora koji bi mogao raditi punom snagom najmanje 100 sati.

Dijelovi motora već su prošli brojna testiranja, a prvo pokusno lansiranje očekuje se u 2016. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close