Nebo

Djelomično pomračenje Mjeseca vidjet će se u srijedu iz BiH

Sci-Tech / Flash | 07. 08. 2017. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras će stanovnici Bosne i Hercegovine moći promatrati djelomično pomračenje Mjeseca, objavljeno je iz Astronomskog društva Orion u Sarajevu. Kako navode iz Oriona, pomračenje će se vidjeti iz Europe, Afrike, Azije i Australije.

Ovo pomračenje je neobično. Naime, pomračenje počinje u 19 sati 22 minuta, a Mjesec u Sarajevu izlazi u 19 sati i 54 minuta. Istovremeno Sunce zalazi u 20 sati i 2 minuta pa se pojava praktično događa u trenutku zalaska Sunca.

Maksimalna faza će se dogoditi u 20 sati i 20 minuta. Tada će se Mjesec nalaziti jako nisko nad jugoistočnim horizontom. Zato u trenutku maksimuma gotovo nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca.

Pomračenje završava u 21 sat i 18 minuta. I tada će biti nisko, ali oni koji imaju čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaju šansu vidjeti posljednji dio ove astronomske pojave.

Inače, u maksimumu će biti pomračeno oko 25 posto mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada k istoku.

Astronomsko društvo Orion povodom ovog događaja organizira otvorenje Sarajevskog astronomskog ljeta koje će biti obogaćeno mnogim astronomskim sadržajima, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close