SKB i EUPSA

Dječja kirurgija: Mostar prvi u ovom dijelu Europe

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2016. u 13:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar i Europsko udruženje dječjih kirurga - EUPSA organizirali su u petak Mostaru Prvu radionicu sa stručnim tečajem iz dječje kirurgije minimalnog zahvata, inače prvu takve vrste u zemljama jugoistočne Europe.

Svrha je radionice educirati dječje kirurge u tehnikama minimalnog zahvata – neposrednom podukom na samim zahvatima i teorijskim stručnim predavanjima.

Po riječima ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof.dr. sc. Ante Kvesića, radionica je započela trima različitim operativnim zahvatima koji su se prenosili video linkom tako da su polaznici radionice mogli izravno pratiti operacije.

"Drugi dio tečaja, odnosno praktični dio radionice također je trebalo bio održan, no zbog tehničkih razloga, on je prolongiran za par mjeseci tj. kad nam stigne potrebna oprema", kazao je Kvesić.

Dodao je kako je SKB Mostar u posljednjih par godina u dječjoj kirurgiji uradio mnogo toga, te da će se sada bazirati na laparoskopsku kirurgiju, koja u toj Sveučilišnoj bolnici nije bila dovoljno razvijena, isključivo zbog nedostatka financijskih sredstava.

Napomenuo je kako je takva vrsta kirurgije trend u svijetu i da je veoma pogodna za pacijente.

Glavni predavač na radionici prof. Amulya Saxena, aktivni član EUPSA iz Engleske kazao je kako u posljednje tri godine pokušava razviti vještine operiranja takve vrste u jugoistočnoj Europi, tako da takva vrsta usluge bude podjednaka u cijeloj Europi.

Istaknuo je kako je u zadnjih pet- šest godina obilazio razne bolničke centre i da je otkrio kako Mostar, među rijetkima, ispunjava i uvjete za operacije i prostor za edukaciju.

''Više zemalja iz Jugoistočne Europe već je zatražilo organiziranje ovakvih radionica, no SKB Mostar je postavio veoma visoke standarde za sve ostale bolnice u organiziranju ovakve vrsta tečajeva'', kazao je prof. Saxena, te zaključio kako će, ako ne pronađe bolnice u jugoistočnoj Europi koje ispunjavaju sve potrebne kriterije, tečajeve nastaviti održavati isključivo u Mostaru.

Svi polaznici tečajeva koji su osim iz BiH, došli iz Španjolske, Bugarske, Engleske, Albanije, Poljske, Hrvatske, Srbije i Makedonije bili oduševljeni edukacijom koju su prošli u Mostaru, kao i vrhunskim domaćim stručnjacima i vrhunski opremljenim operacijskim dvoranama.

Laparoskopska je kirurgija minimalno invazivna tehnika izvođenja operativnih zahvata koja danas sve više zamjenjuje klasične kirurške zahvate i garantira puni terapijski uspjeh. Takve operacije omogućuju brz oporavak pacijenta, uz malobrojne poslijeoperacijske komplikacije.

Inače, u ime Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koordinatori tečaja bili su prof.dr.sc. Ante Kvesić, doc.dr.sc. Vlatka Martinović, dr. Krunoslav Ivanković, dr. Violeta Šetka, dr. Ivan Rafaeli i dr. Valentina Kvesić.

Kopirati
Drag cursor here to close