Na protonska zračenja

Dječak kojeg su roditelji 'oteli' iz bolnice, premješten u Prag na liječenje

Sci-Tech / Flash | 08. 09. 2014. u 14:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Praška bolnica u Motolu prihvata da zajedno s Protonskim centrom preuzme liječenje Britanca Ashya Kinga čija sudbina je ganula svijet kada su njegovi roditelji uhićeni zbog toga što su ga oteli iz bolnice u želji da mu osiguraju posljednju šansu - liječenje protonskim zračenjem, javlja Fena.

Star pet godina, Ashya King, nedavno operiran zbog tumora na mozgu, napustio je bolnicu u Malagi u ambulantnim kolima rano ujutro te "medicinskim zrakoplovom otputovao prema bolnici u Pragu". Letjelica raspolaže "svim jamstvima glede njege potrebne djetetu", priopćila je bolnica u Malagi, javlja Hina.

Po dolasku u Prag, Ashya King bit će prvo primljen u drugu bolnicu, Prag-Motol, rečeno je u subotu iz te ustanove.

Dječaka u Pragu čekaju prvo detaljne pretrage i analize, pošto je operiran prije šest tjedana, a praški lijenici utvrdit će jesu li se pojavile metastaze po tijelu.

''Na zračenje u Protonski centar svakog dana prevozit će ga kola hitne pomoći'', kazao je danas novinarima šef Klinike dječje hematologije praške Fakultetske bolnice Motol Jan Stari.

U ponedjeljak popodne će mali pacijent biti smješten na odjeljenje intenzivne njege, gdje s njim mogu biti roditelji.

Roditelji dječaka obratili su se Protonskom centru u Pragu u kolovozu, koji je na osnovu medicinske dokumentacije konstatirao da je za njegov slučaj adekvatna terapija kod njih, a u ponedjeljak ujutro je konzilij liječnika u bolnici u Motolu prihvatio da Ashu Kinga primi i preuzme liječničku brigu o njemu.

Time završavaju peripetije obitelji King, roditelja koji su uhićeni u Španjolskoj zato što su britanske vlasti bile uvjerene da su oteli sina iz bolnice i izvršili kazneno djelo zanemarivanja brige o djetetu, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close