Djeca ispaštaju

Diskriminacija na djelu: Kako se u školama biraju učenici generacije?

Sci-Tech / Flash | 24. 06. 2016. u 09:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svakoj školi je ostavljena mogućnost da svake godine promijeni pravilnik i prilagodi svoje kriterije za odabir učenika generacije. Tako se pravilnik prilagodi učenicima koji su iz njima (nastavnicima, op.a.) poznatih razloga favoriti. U pravilnik se ugradi ono što im je potrebno da njihov favorit bude proglašen učenikom generacije'', govori za Bljesak.info jedna ogorčena majka tvrdeći kako postoji o diskriminacija u osnovnim školama pri odabiru učenika generacije.

Inače, u pojedinim školama u Hercegovačko neretvanskoj županiji glazbena škola, u kojoj djeca provedu i do 1.000 sati, nije navedena kao jedan od kriterija koji bi učenicima donio dodatne bodove pri odabiru najboljih u generaciji.

Glazbena škola nije u kriteriju

''Glazbene škole nema nikako u kriteriju. Dijete provede i do 1.000 sati u školi na instrumentu, solfegiu, zboru, koncertima, priredbama, natjecanjima. Tečaj klavira, gitare… ulaze u izvannastavne aktivnosti, jer su tečajevi, a glazbena škola kao paralelna škola ne ulazi u kriterije. Ista škola koristi tu djecu na svojim priredbama da sviraju, a na kraju ne dobiju niti jednog jedinog boda u kriteriju za učenika generacije'', kaže za Bljesak.info ova ogorčena majka.

U svom pismu, majka se osvrnula i na ostavljanje mogućnosti manipulacije prilikom glasovanja Učiteljskog vijeća.

''Glasovanje Učiteljskog vijeća je tajno. Za djecu u finalu glasuju učitelji i nastavnici, oni koji ih poznaju i koji ne. Učiteljsko vijeće ne poštujući prijedlog povjerenstva, konačnu odluku donosi na osnovu vlastitih glasova, tajnih minusa i plusova, džokera zovi i tko zna čega sve'', piše nam ova majka.

Primjer bodovanja

Boduje se:

* Uspjeh u učenju tijekom osnovne škole
* Aktivnosti i doprinos radu sekcija škole
* Uspjeh na natjecanjima u znanju iz pojedinih predmeta
* Uspjeh na natječajima, revijama, smotrama, izložbama i sl.
* Uspjeh u sportu
* Rukovođenje odjelskom zajednicom
* Mišljenje Učiteljskog vijeća škole

Udruga roditelja 'Naša djeca' za Bljesak.info je rekla kako smatraju da bi se pohađanje glazbene škole trebalo uvrstiti u kriterije za bodovanje o učeniku generacije, te da će ministarstvu uputiti inicijativu o donošenju jedinstvenog pravilnika u županiji.

Inicijativa - isti pravilnik u svim školama

''Smatramo kako bi ovaj Pravilnik trebao biti isti za svaku školu u HNŽ-u te objavljen na stranicama ministarstva i škola. Nažalost, ovo je još jedan u nizu primjera netransparentnosti u obrazovnom procesu. Sve naše aktivnosti idu k tome da odgovorni budu transparentniji i otvoreniji suradnji roditelja, učenika te nastavnog osoblja. Svakako ćemo uputiti još jedan dopis ministarstvu s inicijativom o donošenju jedinstvenog Pravilnika za HNŽ'', naveli su iz udruge roditelja Naša djeca.

Majka pak navodi ako se, s druge strane, dodatno vrednjuju manje bitne stvari.

''Vrednuju se i boduju uspjesi školskog natjecanja za najbolje kifle, salvete, klikere, modne revije, izložbe ručnih maminih radova i razne manje bitne stvari, da ne kažem gluposti, koji učenicima donose bodove, a prave vrijednosti se ne uzimaju u obzir. I onda treba objasniti djetetu da je taj netko bolji od njega na osnovu Pravilnika škole, a svi akteri i djeca znaju tko je najbolji'', piše ova majka, u nadi da se budućim generacijama ova diskriminacija neće ponoviti, jer najveći ožiljak ostaje na djetetu.

Novi zakon će ukinuti diskriminaciju

Iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju propisano da se učeniku mogu dodijeliti pohvale i nagrade pod uvjetima na način utvrđen općim aktom škole, no navode da će se novim zakonom ukinuti različitosti.

''Trenutno se radi na izradi novog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. U cilju uklanjanja različitosti u načinu izbora učenika generacije i kriterija vrenovanja izbora istih, planirano je da se u nacrtu predmetnog Zakona uvrsti odredba o donošenju zajedničkih kriterija za izbor'', navodi ministarstvo u odgovoru.

Kopirati
Drag cursor here to close